– Klient bør utredes

Dette skal være tiltalte etter at han utløste brannalarmen på Hvaltovet tidligere i år.

Dette skal være tiltalte etter at han utløste brannalarmen på Hvaltovet tidligere i år.

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Aktor ber om fengsel i 18 måneder. Forsvareren mener tiltalte bør vurderes for tvungen omsorg.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Den tiltalte 54-åringen har norgesrekord i antall domfellelser. Hele 107 ganger er han dømt. I et flertall av tilfellene er han dømt for innbrudd og/eller tyveri fra eldresentre og eldre.


I 2007 ble han også kjent som «Limmannen», etter at han klemte superlim inn i låsene på butikker og kontorer i sentrum.

LES OGSÅ: Limmannen pågrepet

Når 54-åringen ikke har sittet i fengsel, noe han har gjort i mange år siden han var 15, har han ikke hatt fast bosted, men overnattet i tomme hus.

Politiinspektør Torje Arneson (til venstre), mener en lang fengselsstraff må til for å verne eldre ofre. Forsvarer, advokat Erik Bryn Tvedt, mener 54-åringen må få et annet tilbud.

Foto: Olaf Akselsen

Truet ansatt

Fredag satt mannen igjen på tiltalebenken i Sandefjord tingrett. Tiltalen omfatter flere tilfeller av innbrudd, tyveri og tyveriforsøk mot bosentre og sykehjem i Sandefjord (Hvidtgården), Larvik og Tønsberg. I tillegg skal han ha gjort innbrudd og stjålet på et tannpleiekontor i Horten og Rica Park Hotel i Sandefjord.

LES OGSÅ: Limmannen stakk hull i dekkene

Tiltalen gjelder også utløsning av brannalarmer på Farmandstredet og Hvaltorvet. Begge kjøpesentrene ble evakuert. Hendelsene ble fanget opp på video, og førte til pågripelse.

Det er ingen grunn til å tro at lengden på straffen har betydning for tiltalte

Ett av tiltalepunktene gjelder trusler om vold mot en assistent ved Midtløkken bo- og behandlingssenter i Tønsberg. Den ansatte fortalte i retten at hun har hatt store psykiske plager i etterkant.

LES OGSÅ: Nektet å ha limt låser

Fengsel verner eldre

Aktor, politiinspektør Torje Arneson, mener 54-åringen, bør dømmes til fengsel i ett år og seks måneder.

LES OGSÅ: Der satt lim-mannen i klisteret igjen

– Det er ingen grunn til å tro at lengden på straffen har betydning for tiltalte, men da vil det gå desto lengre tid før eldre blir utsatt for ham, sier Arneson.

54-åringen har nektet å forklare seg for politiet, og sa heller ikke et eneste ord i retten. På tross av at han overfor sin forsvarer, advokat Erik Bryn Tvedt, har nektet psykiatrisk utredning, mener Tvedt at saken bør sendes tilbake til påtalemyndigheten for en vurdering av hva som kan være det beste tilbudet for hans -åringen skal ha sagt om eventuelle motiver, var til en politimann etter pågripelsen på Hvaltorvet. Da snakket han om det å ha et sted å bo.

– Vi har en oppgave å verne samfunnet, men også at tiltalte skal fungere best mulig i årene framover, sier Tvedt.

Det eneste 54 skal han ha sagt om mulige motiver, er at han var misunnelig på folk som hadde et sted å bo. I tingretten formidlet han også gjennom sin advokat at han ikke var voldelig.

Artikkeltags