Vi har sett dem alle sammen: Oppskriftsbøker for glutenfri mat, melkefri mat og annen spesialtilpasset kost – alle med de samme triste bildene som bringer tankene tilbake 70-tall og skolekjøkken.

Del på Facebook

Anne Gro Innstrand fra Sandefjord ville gjøre det annerledes. Hun er utdannet psykolog, har i flere år jobbet med psykisk utviklingshemmede – og matelskeren i henne protesterte mot det hun så: Mange utviklingshemmede får ikke god nok mat.

Derfor søkte hun etter penger, og fikk dem. Mange penger.
– ExtraStiftelsen (for helse og rehabilitering) skjønte at det koster penger å lage en bok som er så fristende som Jamie Olivers. Jeg ville ha med fotograf, grafiker og matstylist, og gjøre det skikkelig, sier Innstrand.

Kurerer fiskeskrekk

Målgruppa var først og fremst psykisk utviklingshemmede, men mange grupper har de samme utfordringene på kjøkkenet.

Med trinn for trinnbilder, ikoner for alle kjøkkenredskaper du skal bruke og overkommelige lister for ingredienser passer oppskriftene for både studenter, for dem med lesevansker, for barn, eldre og innvandrere – som verken er kjent med det norske språk eller norske råvarer.
– Mange vegrer seg for eksempel for å kjøpe fersk fisk. I denne kokeboka bruker jeg fisk som pepperrøkt makrell, som holder seg i kjøleskapet i flere dager.

– Rågodt!

Praktisk, instruktivt og smart – ja, til og med sunt:
Mesteparten av oppskriftene er vegetariske, og alt lages fra bunnen – her er tacokrydderet kastet ut til fordel for marinering i lime og olje.

Den viktigste på prioriteringslista for Anne Gro Innstrand var likevel verken «lett å lage» eller «kjempesunt», men «rågodt!».
– Jeg ville lage en bok som alle folk som er kjempeglade i mat, ville tenke at «den jeg ha». Den skulle være like kul som Jamie Olivers.