For mandag 7. mars er det premiere på BRUS Compagniets 11. eskapade i Ranvikaulaen.

Denne gangen heter forestillingen «Portalen – ei tidsklemme i to akter». Den er ei tidsreise, der vi får møte kjente historiske personer som reiser til nåtiden og møter en skolehverdag lik den Ranvik-elevene lever i til daglig.

– Det er veldig mange morsomme roller i år, sier 10-klassingen Vilde Johansen Westad.

Det er øvingspause. Vilde og 10-klassingene Elias Lune Huseby og Maja Hansen, samt niendeklassingen Mikkel Ottesen tar seg tid til en prat om hvordan det er å være med på eventyret.

Alle har vært med tidligere. Noen flere ganger. Det har også Emil Havnå (18), som kommer forbi. Han var med tre år da han var elev ved skolen, men miljøet er så givende, at han på andre året er med som tekniker, selv om han nå for lengst er elev på videregående.

LES OGSÅ: BRUS mot nye høyder - nok en gang!

Inkluderingsmagi

Før var jeg veldig sjenert. Etter at jeg ble med på dette er jeg mye mer komfortabel med for eksempel å holde et foredrag foran klasse.

Vilde Johansen Westad (16)

BRUSerne forteller om hvordan miljøet ved hjelp av interne mekanismer, som nærmest oppstår av seg selv, bygger selvtillit og trygghet på elevene. Om hvordan murene mellom ulike grupperinger rives ned og fraværet av klikkmentalitet.

– Før var jeg veldig sjenert. Etter at jeg ble med på dette er jeg mye mer komfortabel med for eksempel å holde et foredrag foran klassen, forteller Vilde.

– Så dere blir ikke pisket til å inkludere alle?

Kvintetten humrer lett, men forteller at det overhodet ikke er slik det fungerer. For det oppstår et aldri så lite stykke inkluderingsmagi når de tråkker over BRUS-terskelen.

– Vi starter rett over høstferien hvert år med øvelser der vi bygger tillit. Det skaper et utrolig godt miljø, der man ikke er redd for å dumme seg ut, sier Maja.

Inkludering

– Inkludering er et stikkord for det vi gjør, sier repetitør og den alle elevene peker på som «sjefen», Mona Skattebo.

– Revy burde være obligatorisk, sier regissør på ørtende året, Frode Alexander Rismyhr.

Denne uka flytter de 70 elevene inn i aulaen til det som kalles «helvetesuka». De skal stå på slik at BRUS nr. 11 blir den med mest futt i – noensinne.

Bildeserie

BRUS Compagniet 2016