Menneskehetens bedrøvelige liv, framgang og tilbakegang inneholder mye krig, overgrep og elendighet. Da er det kanskje forståelig at også «Portalen – ei tidsklemme i to akter», med BRUS Compagniet ved Ranvik ungdomsskole også inneholder skrik, eksplosjoner og tidvis uklare replikker og dialog.

LES OGSÅ: – Revy burde være obligatorisk

Men du verden så mye moro det også går an å få ut av det, ikke minst for aktørene selv. Når hele verdenshistorien er ramme gir det dessuten rikelig anledning til å boltre seg i kostymer.

To gjennomgangsfigurer

Samtidig byr en slik setting på en utfordring; hvordan skape en tråd? Det har tekstforfatterne André Klausen, Øyvin Hansen og regissør Frode Aleksander Rismyhr løst med to gjennomgangsfigurer – en smågal professor og hans tidsreisemaskin (portalen), og en stadig tilbakevendende Napoleon Bonaparte.

Professoren må stadig løse flokene og forviklingene han selv har skapt, og på veien møter vi kjente skikkelser som Sokrates, Kleopatra, Djengis Kahn, Jeanne d'Arc, Ludvig van Beethoven og Vincent van Gogh.

Vi får historier om vikingtiden, som ved siden av Kleopatra-skjetsjen er revyens høydepunkt, og vi får et knippe flower power-låter ledsaget av de obligatoriske pannebåndene og runde solbrillene.

Arena for mestring

Ungdommene ser ut til å storkose seg når de kan spille dagens ungdomstrender og holdninger opp mot historiske fakta og gammel ignoranse.

Og ikke minst gir det vide temaet mange åpninger for større dansenumre. Da blir revyen nettopp det den er ment å være – en arena for mestring og relasjonsbygging ungdommene imellom, der danserne er like viktige for helheten som de mer taledominerte rollene.