Teaterforeningen solgte flest billetter på Hjertnes i 2017

BLE EN FEST: 160 lokale skuespillere, små og store, 22 musikere og rundt 100 bak og rundt scenen gjorde historien om det grønne trollet Shrek til en festforestilling i Hjertnes kulturhus.

BLE EN FEST: 160 lokale skuespillere, små og store, 22 musikere og rundt 100 bak og rundt scenen gjorde historien om det grønne trollet Shrek til en festforestilling i Hjertnes kulturhus. Foto:

Sju lokale arrangementer befinner seg på topp-ti-lista over de som solgte flest billetter i Hjertnes i 2017. Festkonserten til nye Sandefjord kommune hadde flest publikummere på én gang.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

De lokale arrangørene har sitt nedslagsfelt, men det er ikke én spesiell sjanger som trekker flest til seteradene i Hjertnes. Barnefamilier er spesielt flinke til å bruke tilbudene.

MEST BESØKT TOTALT I 2017: Fylte Hjertnes med 8.400 på 14 forestillinger (+)

– Vi er jo utrolig heldige, det er så mye som skjer i Sandefjord, sier enhetsleder for drift av kulturhuset Hjertnes, Kim Kristian Sandve, når vi tar en titt på tall fra 2017.

Aktivitetsnivået i Sandefjords storstue har vært høyere i 2017 sammenliknet med både 2016 og 2015.

(Saken fortsetter under bildet)

STORSTUA: Kim Kristian Sandve og Jonas Myklebust Lima vil helst fylle så mange som mulige seter i Hjertnes, men noen arrangører vil gjerne ha mer intime arrangementer. Da tilpasses fasilitetene.

STORSTUA: Kim Kristian Sandve og Jonas Myklebust Lima vil helst fylle så mange som mulige seter i Hjertnes, men noen arrangører vil gjerne ha mer intime arrangementer. Da tilpasses fasilitetene. Foto:

– Vi har hatt 90 scenearrangementer og 26 kurs- og konferanser, forteller Jonas Myklebust Lima, som er kulturkonsulent ved Hjertnes kulturhus.

Ifølge topp 10-lista, som viser hvor mange billetter som ble solgt totalt på forestillinger i Hjertnes i fjor, ligger Sandefjord Teaterforening på topp med over 8.400 solgte billetter.

– Teaterforeningens oppsetning Shrek tiltrakk også publikum langt utenfor Sandefjords grenser. Ved en anledning ringte noen fra Telemark og spurte om rabatt fordi de hadde utgifter til transport. Vi kunne nok bare skilte med gratis kantparkering i byen, smiler Sandve.

(Saken fortsetter under faktaboksen)

Ti på topp solgte billetter på Hjertnes i 2017

Her er en ti på topp - sammenlagt:

1. Sandefjord Teaterforening – SHReK. 8405 billetter på 14 forestillinger.

2. SVGS – Jubileumsforestilling. 2564 billetter på 7 forestillinger.

3. Spotlight dansestudio – Trollmannen fra OZ. 1583 billetter på 3 forestillinger.

4. Troll Production AS – Putti Plutti Pott. 1508 billetter på 4 forestillinger.

5. Torsketruten 20 år! When dreams come trut. 1367 billetter på 2 forestillinger.

6. Over Norge AS – Thank you for the music: Vi elsker ABBA. 1122 billetter på 2 konserter.

7. Vestfold Symfoniorkester – La Boheme. 1120 billetter. På 2 forestillinger.

8. Spotlight dansestudio – Nøtteknekkeren. 861 billetter på 2 forestillinger.

9. Festkonserten. (Sandefjord kommune SAS). 847 billetter inkludert overføring til Parketten 1. (691 bare i Hjertnes).

10. Riksteatret: Folk og røvere i Kardemomme by. 714 billetter på 1 forestilling.

150 dager med aktivitet

I løpet av en produksjonsperiode er det ikke bare publikummerne som telles. I forbindelse med arrangementer kan det være mange hundre mennesker i sving på en gang. I forbindelse med danseforestillingene til Spotlight var det ca. 300 medvirkende på og bak scenen. Når teaterforeningen øver er det omtrent 200.

– Det er viktig å ha kontroll på alle medvirkende til enhver tid. Det handler om at det skal være trygt å jobbe her. Vi forholder oss til brannforskriftene, sier Sandve.

I løpet av 2017 er totaltallet for folk på scenen og backstage på ca. 12.000. Det er en liten nedgang i forhold til fjoråret hvor omtrent 13.000 medvirket i produksjoner. Totalt er det aktivitet med øvelser og rigging 150 dager i året på Hjertnes. Eksempelvis bruker teaterforeningen ikke bare 14 dager i Hjertnes, men 30.

Populære forestillinger i 2017:

BILDEGALLERI (+):

Bildeserie

Tenkte stort - ble «shrekkelig» svært

Premieren på Shrek i Hjertnes 29. september.

Musikklinja på SVGS feirer 30 år: Katta klore, for en jubileumsfest! (+)

Spotlight Dansestudio trollbandt hele Hjertnes

BILDEGALLERI (+):

Bildeserie

Se Torsketrut-bildene fra første akt

Torsketruten med 20 års jubileumsforestilling, "Where dreams come trut".

(+)

Stor operasatsing kan gi årlig festival (+)

– Gøy å danse med de større i Nøtteknekkeren (+)

Heidundrende sammenslåing av tre kommuner (+)

Mer aktivitet betyr høyere kostnader

Med 90 forestillinger og konserter på Hjertnes-scenen var dette en økning fra året før, som hadde 76 arrangementer. Sammenliknet hadde 2015 og 2016 omtrent like mange.

–Ut ifra et bedriftsøkonomisk perspektiv er resultatene etter 2016 og 2017 sammenliknbare. Vi får det til å gå rundt, men når vi må leie inn folk på grunn av økt aktivitet på huset, øker jo også kostnadene, forklarer Sandve.

–Det vi blir rikest på, det er kultur, smiler Lima.

LES OGSÅ: Kinosal måtte males på nytt

Lavterskelscene i foajeen

For arrangørene som ikke ønsker en sal med plass til over 700 publikummere er foajéscenen et alternativ. Her har det vært 23 forskjellige arrangementer i 2017.

–Når denne blir brukt åpner vi som oftest én time før ordinær tid. Neste lørdag er det Black and White Orchestra som kommer. Som oftest har vi slike arrangementer lørdager, sier Lima.

–Noen ganger spiller de som går på scenen for hatten, andre ganger selger vi billetter og noen ganger er det gratis. Dette er en lavterskelkultur-scene, med lave kostnader i bruk. Vi ønsker at den blir benyttet så mye som mulig, for vi vil ha liv i huset, sier Sandve.

Dragkamp om bruk og kultur

Både kino og scene ønsker å bruke den store salen på Hjertnes kulturhus i helgene. Det pleier å gå greit, men enhetslederen for drift og kulturkonsulenten ved Hjertnes kulturhus skjønner godt at kinokonsulent, Bjørn Helge Jahnsen ønsker seg flere saler.

–Det er jo slik at tilbudet blir bedre dersom vi hadde hatt flere saler. Da kan det vises et større spekter av filmer, nedslagsfeltet og kinotilbudet blir bredere og vi vil få flere kinobesøkende, sier Sandve.

LES OGSÅ: Nedgang i kinobesøket – færre solgte billetter

Kulturhusmedarbeiderne innrømmer at det blir diskusjoner om bruk av scene og sal i storstua. Men de sier også at det er høyt under taket og at det blir en avveining fra gang til gang.

Det er også forståelse i kulturlivet i byen når det gjelder det å dele plassen på Hjertnes.

–Eksempelvis har vi elevene ved SVGS som har scenen 9. februar. Det gikk fint når de ble spurt om de kunne være ute tidsnok for visning av den nye Fifty Shades-filmen. Så da fikk vi til en komboløsning der, sier Lima.

–De som leier her forstår det, legger Sandve til.

Avlyste arrangementer

Med store deler av helgene utleid hender det at noen trekker seg. Det er sjeldent dette skjer, men enkelte ganger velger arrangørene å avlyse konserter eller forestillinger.

– Det er jo slik at arrangørene leier seg inn. De ser på utgifter og potensielle inntekter når de vurderer om konserter eller arrangementer kan gå som planlagt. Derfor er det kjempeviktig at folk kjøper billetter til det de ønsker å oppleve så fort som mulig. Så har du tenkt å få med deg noe som står på plakaten i Hjertnes – kjøp billett, oppfordrer Lima.

FRA ARKIVET: Avlyste klaverkonsert

Variert i 2018

Det blir også i år et godt utvalg arrangementer. Mange arrangører har holdt av plass i Hjertnes og det haster å booke plass, for nesten alle helgene i vårsesongen er tinget.

–16. mars kommer Adam Douglas. Det er verdt å få med seg. Men der haster det å kjøpe billetter, for her er det snart fullt, sier Lima.

Sandve ønsker ikke å trekke fram ett spesielt arrangement, men sier at programmet er variert og bra.

–Jeg tenker at Teater Manu med forestillingen, som handler om Hitlers behandling av de døve under andre verdenskrig, kan bli en sterk opplevelse. Det at vi har Signo skole og kompetansesenter i Andebu gjør det ekstra aktuelt at Gråtende hender spilles her, sier Lima.

Teater Manu er Norges eneste profesjonelle teater som har tegnspråk som scenespråk. Alle produksjoner gjøres tilgjengelig med stemmeskuespiller slik at alle, uansett tegnspråkkompetanse, kan få med seg innholdet. De grusomme overgrepene lar seg ikke beskrive i en tradisjonell teaterform, til det er virkeligheten for grusom og grotesk, står det beskrevet om forestillingen på hjertnes.no.

Du kan se i oversikten over alle arrangementene i Hjertnes i faktaboks. Dette er hva som er klart per dags dato, flere kan komme til.

Arrangementer på Hjertnes våren 2018

13.01: Creedence Storynight med Fortunate Sons

20.01: Swing`n sweet med Black and White Orchestra

23.01: Bukkene Bruse på badeland. Victoria Productions

28.01: Barnas Nyttårskonsert 2018 – Framnes musikkorps

03.02: SPEIL

04.02: Erik Mogeno. Familieshow

14-16.02: SVGS: Both sides now

24.02: Ida Jenshus

28.02: Gråtende Hender – Teater Manu

10.03: The show must og on X

16.03: Adam Douglas

22.03: Riksteatret: Prisen

24-25.03: Sandefjord Open 2018

12.04: Kjellen-Med prostata mot stjernene

20.04: Dagfinn Lyngbø – Supersmud

(Det kommer mer, men arrangørene har ikke startet helt opp ennå)

Kilde: Jonas Lima, Hjertnes kulturhus

Artikkeltags