Kulturåret 2016: Musikk ble bygget ut av glede

SUPERDIRIGENTEN: Dirigent Chris Johnson lot gladelig Vetle Bonesvoll overta korledelsen da Beat opptrådte på Hvaltorvet 11. desember. Videoopptaket av 16-åringen i musikkglad utfoldelse, har sjarmert over 10.000 seere. (Foto: Screenshot fra videoen).

SUPERDIRIGENTEN: Dirigent Chris Johnson lot gladelig Vetle Bonesvoll overta korledelsen da Beat opptrådte på Hvaltorvet 11. desember. Videoopptaket av 16-åringen i musikkglad utfoldelse, har sjarmert over 10.000 seere. (Foto: Screenshot fra videoen).

Mange store festivaler og imponerende, helaftens forestillinger har satt sitt preg på Sandefjord i året vi snart er ferdige med. Men det er en 54 sekunders videosnutt som blir stående igjen som kulturhøydepunktet i 2016.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

For å skrive det på norsk, det som Lill Lindfors sang på svensk allerede i 1978: Musikk skal bygges ut av glede.

Og var det noen som i 2016 viste hvor tett musikken og gleden er knyttet sammen, så var det Vetle Bonesvoll.

Da Sandefjord-koret Beat hadde minikonsert i glasshuset på Hvaltorvet kjøpesenter søndag 11. desember, fikk de spontan dirigentassistanse av 16-åringen.

Måtte bare bli med

Det var da koret var i gang med sin versjon av Train-låta «Shake up Christmas» at Vetle ikke klarte å stå stille, men bare måtte bli med på rytmene. 

SJARMERTE SANDEFJORD: Vetle Bonesvoll.

SJARMERTE SANDEFJORD: Vetle Bonesvoll. Foto:

Dermed hoppet han spontant inn i opptredenen, danset, klappet og hjalp ivrig til.

Chris Johnson delte gladelig dirigentjobben med Vetle, og amatørvideoen av 16-åringen i musikkglad utfoldelse ble raskt en favoritt etter at koret la den ut på Facebook.

I skrivende stund er opptaket sett nærmere 11.000 ganger, og kommentarer som «Herlig!» og «Helt fantastisk!» har strømmet inn.

Festkveld for livet

Evnen kultur har til å bevege, berøre og skape samhold, er blitt demonstrert også på flere andre konserter og arrangementer i Sandefjord i 2016.

I en kommune der det kulturelle engasjementet står sterkt, er det umulig å nevne alt i en årsoppsummering. Men ett arrangement som vil bli husket i årevis, er trommeslager Helge Christensens festkveld for livet og musikken.

I mars feiret han fullført stamcellebehandling med konsert for en fullsatt Hjertnes-sal. Med seg hadde Christensen flere av Sandefjords og landets beste musikere, som leverte en livsglad musikkfest som ingen gikk uberørt fra.

HELGES KUPP: Helge Christensen og musikalske venner fylte Hjertnes med konserten «Helgekupp» i mars. 28. januar inviterer trommeslageren for andre gang på festaften.

HELGES KUPP: Helge Christensen og musikalske venner fylte Hjertnes med konserten «Helgekupp» i mars. 28. januar inviterer trommeslageren for andre gang på festaften. Foto:

Musikalsuksess

Et annet høydepunkt i 2016 var Sandefjord Teaterforenings ambisiøse musikalversjon av «Peter Pan» i høst, med rundt 180 sceneaktører, symfoniorkester og flere hundre medhjelpere i staben bak scenen.

FYLTE HJERTNES: Sondre Stensland-Larsen som Peter Pan og Victoria Therese Verdu som Wendy i teaterforeningens storoppsetning i høst.

FYLTE HJERTNES: Sondre Stensland-Larsen som Peter Pan og Victoria Therese Verdu som Wendy i teaterforeningens storoppsetning i høst. Foto:

Ikke bare fikk teaterforeningen gode anmeldelser og satte ny publikumsrekord med over 6.000 solgte billetter.

De viste også hvor viktig teater kan være som forebyggende barne- og ungdomsarbeid, fordi i oppsetninger som dette er alle like viktige og resultatet avhenger av fellesskapet.

Andre oppsetninger som vil bli husket fra 2016, er Sandefjord Kulturskoles 40-årsfeiring med «Ella og julesangen» og årets utgave av Kirkefestdagene i oktober og november i regi av Musikk i Sandefjord Kirke (MiSK).

Førstnevnte var en fargerik og spesialskrevet forestilling i begynnelsen av desember, der 200 nåværende og tidligere elever viste hva kulturskolen betyr for et lokalsamfunn.

MASSEMØNSTRING: Flere hundre nåværende og tidligere elever var i aksjon under Sandefjord kulturskoles 40-årsfeiring i Hjertnes.

MASSEMØNSTRING: Flere hundre nåværende og tidligere elever var i aksjon under Sandefjord kulturskoles 40-årsfeiring i Hjertnes. Foto:

Med kantor Svein Rustad i spissen og 50 arrangementer i løpet av tre uker, markerte Kirkefestdagene seg nok en gang som en av landets fremste kulturfestivaler. Under årets festival var det også innvielse av Sandefjord kirkes nyrestaurerte klokkespill, som er utvidet fra 25 til 49 klokker og allerede er utnevnt til Norges beste.

Kvalitet og bredde

Dette har vært noen av høydepunktene i 2016 - i et år som også inneholdt festivalen Ukla (Ung klassisk), femårsjubileet til Classic Rock Night, Vestfold Symfoniorkesters 50-årskonserter, avdukingen av «Veiviseren» i anledning Dag Solstads 75-årsdag, Fjordfesten, Norwegian International Culture Festival, ballettoppsetninger, Ivo-show, SVGS-oppsetningen av «Evita», Gitarkameratenes Visefestival... og mye, mye mer.

Kvalitet, bredde og engasjement har vært stikkord for det som er blitt prestert. Og der musikk blir bygget ut av glede, bare du la deg rive med. Det har Vetle vist.

Artikkeltags