Lesesirkel for unge

LESESIRKEL FOR UNGE: – Jeg legger vekt på å skape god stemning, her er det lave skuldre, sier arrangementsansvarlig ved biblioteket i Sandefjord, Kirsten Muhle. Det er hun som leder prosjektet «shared reading» i Kvarteret.

LESESIRKEL FOR UNGE: – Jeg legger vekt på å skape god stemning, her er det lave skuldre, sier arrangementsansvarlig ved biblioteket i Sandefjord, Kirsten Muhle. Det er hun som leder prosjektet «shared reading» i Kvarteret. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Mange unge velger å bruke mye av fritiden sin på å være sosiale via forskjellige medier. Gutta velger ofte spill, jentene velger andre måter å være sammen med venner på, som for eksempel snap-snakking og insta-moro via mobilen.

DEL

– Det er mye helse i det å snakke sammen om ytringer i en bok, sier Muhle. Hver torsdag i hele vår skal hun dele av egne erfaringer fra et kurs hun har gått på i noe som kalles «shared reading».

– Dette er en spennende måte å møtes på. Der er det ingen litterære analyser vi er ute etter, men den enkeltes opplevelse av teksten, forklarer hun.

Metoden er helt ny i Norge, men mye benyttet både i England og Danmark.

– Der er det nesten snakk om å skrive ut resept på bøker. Det ville vært en god idé, sier Muhle og smiler.

LES OGSÅ: Slik blir du en ordentlig voksen

Lese, lytte, reflektere og diskutere

Biblioteket i Sandefjord har en egen avdeling innredet for ungdom og her er det lagt til rette for bare å stikke innom. Stedet har fått navnet Kvarteret og skal blant annet romme lavterskeltilbud for unge. Så uten å forberede seg på noe annet enn bare å møte opp kan de som ønsker delta i lesesirkelen.

– Her leser man ikke boken på forhånd. Teksten leses høyt der og da, og vi snakker sammen om den.  Metoden legger vekt på hvilke assosiasjoner og tanker vi får underveis, sier Muhle.

– Skjermen tar for mye av tiden til mange av dagens unge. Jeg tror de mister mye under oppveksten på grunn av dette. Blant annet det å forstå at andre kan oppfatte verden, og det som skjer, helt ulikt deg.

Det å lære seg samspill med andre og det å finne seg selv er også stikkord for «shared reading».

Sirkel av delte ord og tanker

Tilbudet er ment å gå til ungdom fra 15 til 20 år, men det er raushet i begge ender og litteraturen som blir valgt til opplesing er ikke den typiske ungdomslitteraturen.

– Jeg ser heller for meg at det blir noen naturbeskrivelser og kanskje utdrag fra forfattere som lar karakterene sine se tilbake på tiden som ungdom. Dette vekker flere følelser og assosiasjoner, sier Muhle som håper at dette hun driver med kan vekke leselyst hos ungdom.

Lesesirkelen finner sted fra klokken 16.00 til 17.30 hver tirsdag i Sandefjord Bibliotek og det blir lett servering for dem som kommer rett fra skolen.

Artikkeltags