Det mye som skjer på UKM-fronten i Vestfold. En ny gruppe med ungdommer er plukket ut for å være med på å utvikle festivalen. Allerede er flere workshops gjennomført, og det er på plass en liten redaksjon som skal informere om årets festival. Denne produseres i en lettversjon av hva den nye styringsgruppa i UKM ser for seg at UKM Vestfold skal bli i framtiden.

LES OGSÅ: – Man kan ikke unngå å bli gira av alt dette herlige bråket

Det UKM kaller referansegruppa er en gruppe ungdommer fra Sandefjord, som skal definere UKM og stake ut retningene i åra framover.

– Ungdommenes egen medvirkning er veldig viktig. Dette er deres festival og de som er plukket ut nå får være med så lenge de selv ønsker, sier fylkeskontakt i UKM Elin Feen. Hun tilføyer at all den tid festivalen skal være her i år er ungdommene fra Sandefjord. De er hentet fra Ungdomsrådet, samt fra deltakere i UKM.

 

Det er meningen at referansegruppa skal utvides neste år, med representanter fra neste års arrangementsby.

På nasjonalt plan er det ytret et ønske om at UKM skal kjøre workshops hele året med muligheter for mindre festivaler, dette for å opprettholde et jevnere fokus på UKM.

Mikkel Solberg er med på fjerde året. Han har både deltatt som konferansier i to runder og «back stage». I år er han «backstage-ansvarlig».

– Dette arbeidet gir meg mye erfaring, og jeg kan til og med risikere å komme videre til UKM i Trondheim, sier han med et smil. Dette er gøy. Vi er sultne på kultur!

De to andre nikker.

– Jeg fikk god kontakt med alle den første dagen, sier Isabel Bohmann. Hun skal i tillegg til å jobbe i referansegruppa delta med trestemt sang fra scenen under fylkesfestivalen.

Sangen heter Ex´s & oh`s av Elle King, og skal framføres sammen med Kaisa Suletvedt og Lea Brathagen. Det er det tredje året på rad Bohman deltar. Hun har tidligere opptrådt med Breidablikk Teaterverksted og Sandefjord Teaterforening.

– Det er mest musikal jeg har vært med i og til høsten søker jeg musikklinja ved SVGS, sier hun.

Sondre Brønnich er den ferskeste i UKM-sammenheng, han sitter i Ungdomsrådet i Sandefjord kommune og har gått på Gjennestad videregående samt Sandefjord videregående skole.

– Jeg sa ja fordi jeg hadde lyst til å lære noe nytt, sier han – og utelukker ikke at det kan bli mer kultur etter hvert.

– Det sosiale er helt topp. Det er hyggelige folk og vi løser oppgaver sammen, sier Brønnich.

Egen redaksjon

I tillegg til en styringsgruppe er det etablert en egen redaksjon. Fire skriveglade jenter skal, sammen med de øvrige fra UKM-media ha spesielt fokus på artikler for publisering på nett og i pressen.

Nytt av året er også et eget skriveverksted. Dette arrangeres i samarbeid med Sandefjord Bibliotek og forfatter Liselotte Steinwender fra 18. til 21. april – med muligheter for framføring under UKM (for ungdom mellom 10–20 år) 22. april på Hjertnes.

– Vi kan tilby deltakere på UKM å få koblet det de har skrevet til musikk fra andre deltakere. Det kan være seg komp mellom eller til høytlesing av tekstene, sier Feen.

Det er helt opp til hver enkelt ungdom som deltar på workshopene om de ønsker å delta fra scenen. Det er dessuten to scener å velge i. Den intime foajéscenen eller storscenen inne i Hjertnessalen.

LES OGSÅ: – Hvor er ungdommene som spiller i band?

Direktesendinger

På selve Fylkesfestivalen i Hjertnes til helgen vil UKM Norge stille med utstyr til direktesendinger. Det blir flerkameraproduksjon fra festivalen, som vises på storskjermer inne i Hjertnessalen og på skjermer i foajé-området.

Det er Rune Nordseter i fylkeskommunen som er mentor og ansvarlig for sendingene. I flere år har UKM hatt samarbeid med de videregående skolenes medielinjer. I år er det medielinja ved Horten videregående som stiller på funksjoner som kameraoperatører, kabeldragere, regi og andre tekniske oppgaver knyttet til produksjonen. Det er også planlagt opptak av festivalen.

– De som får jobbe med dette får unik erfaring, sier Feen.

Videre fra UKM i Sandefjord

UKM-festivalen i Sandefjord ble gjennomført i november i fjor. Der ble ungdommer som deltok i seks forskjellige kategorier plukket ut til å gå videre til fylkesfestivalen.

Disse deltakerne gikk videre til fylkesfinalen 20.–21. april 2018:

 • Kunst: Susanne Eskedal
 • Sang: Sondre Stensland-Larsen og Jacob Wedde, Hedda Isabel Bohmann, Lea Bratthagen og Kajsa Suletvedt, Amely Johannessen og Stefania Sørensen
 • Rap: Andy Le og Dennis Akoi, Martin André Kveim, Vanessa Sanchez, Kahli Notø og Stian Allum
 • Dans: Nina Tran
 • Konferansier: Kaddijatou Dibba  
 • Arrangører: Kristian Røyeng, Mikkel Solberg, Thomas Jorde, Tinius Bohmer

Til nå er 243 deltakere fra fylket påmeldt, men i tillegg kommer det trolig like mange ekstra som er knyttet til workshops, jazz-storbandet og arrangører.

Bildeserie

UKM i Hjertnes

BILDER FRA UKM i SANDEFJORD I NOVEMBER:

Programmet til UKM 21. og 22. april finner du her: ukm.no/vestfold/program/

Ung Kultur Møtes (UKM) 2018

 • Norges største visningsarena for ungdomskultur, der deltakerne viser fram hva de kan innenfor eksempelvis musikk, teater, dans, film og visuelle uttrykk som bilde og skulptur
 • Samler 25 000 ungdommer over hele landet
 • Gir plass til ungdommens egne kulturuttrykk, og er en arena som tilrettelegger for talentutvikling
 • Ungdom mellom 10-20 år kan melde seg på sin lokalmønstring, arrangert av kommunene, og kvalifisere seg videre til fylkesfestivalen, arrangert av fylkeskommunen. Derfra går ca. 30 deltakere til den nasjonale UKM-festivalen i Trondheim
 • Ungdom kan også delta «bak scenen» - i arrangørteam, og jobbe med foto, journalistikk, lys, lyd, rigg, PR/kommunikasjon, konferansierer m.m

KILDE: UKM Norge