Hyller jazzhelten med konsert i Verdensteateret: – Han var vår Beatles og Stones

JAZZHYLLEST: Sandefjordingene Hans Mathisen (t.v.) og Petter Wettre gleder seg til å framføre konserten «Remembering Brecker» i Verdensteateret fredag kveld.

JAZZHYLLEST: Sandefjordingene Hans Mathisen (t.v.) og Petter Wettre gleder seg til å framføre konserten «Remembering Brecker» i Verdensteateret fredag kveld. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Fallhøyden er jo stor med et slikt prosjekt, og til å begynne med tenkte jeg: «Dette er en god idé... men en veldig dårlig idé!». Men da ærefrykten var over, ble det veldig gøy. På øvingene var det rett og slett god, gammel spilleglede!

DEL

Sandefjordingen Petter Wettre snakker om periodene med innøving av materialet til det som ble konserten «Remembering Brecker», og som første gang ble framført under Oslo Jazzfestival i august i år.

For selv om Wettre ikke akkurat er noen smågutt innen jazzen, og jevnlig spiller med kremen av norske og internasjonale musikere, så er det noe spesielt ved å hylle sin egen helt.

Da alt være på plass, for du vil jo absolutt ikke gjøre skam på ditt store musikalske idol.

NRK og turné

Og klaffet gjorde det, da Wettre og medmusikerne hedret den avdøde amerikanske saksofonisten Michael Brecker i Oslo tidligere i høst.

LES OGSÅ: PelleK blir viking i internasjonal TV-suksess

Ikke bare skal konserten vises på NRK. Tilbakemeldingene var så gode at «Remembering Brecker»-prosjektet også blir videreført. Først med konserter i Sandefjord og Fredrikstad nå i helga, og deretter med egen turné over nyttår.

LES OGSÅ: Nå styrer Kristin med Konsertkameratene

– Han er ene og alene årsaken til at jeg spiller saksofon, sier Petter Wettre om Brecker, som døde i 2007, bare 57 år gammel.

– For å si det på den måten: Brecker var vår Beatles og Stones, supplerer gitarist Hans Mathisen.

900 album

Saksofonisten og komponisten Michael Brecker blir da også regnet som en av de mest innflytelsesrike musikerne av sin generasjon, uavhengig av sjanger og instrument.

Artikkelen fortsetter under bildet

HELTEN: – Han er ene og alene årsaken til at jeg spiller saksofon, sier Petter Wettre om amerikanske Michael Brecker. (Foto: michaelbrecker.com)

HELTEN: – Han er ene og alene årsaken til at jeg spiller saksofon, sier Petter Wettre om amerikanske Michael Brecker. (Foto: michaelbrecker.com)

Både som soloartist og studio- og turnémusiker var Brecker sterkt etterspurt, og han var med på over 900 album - enten som bandmedlem eller gjestesolist for artister som Chick Corea, Mike Stern, Frank Zappa, Frank Sinatra, James Taylor, Paul Simon, Joni Mitchell, Dire Straits, Billy Joel og Aerosmith.

Håndskrevne arrangementer

Fredag 3. november har Wettre og Mathisen sammen med pianist Jørn Øien, bassist Daniel Franck og trommeslager Hermund Nygård konsert i Verdensteateret i Sandefjord i regi av Konsertkameratene.

Der blir det vekt på Michael Breckers jazzrelaterte solokarrière.

LES OGSÅ: Beveget publikum med nytt prosjekt

– Her spiller vi faktisk hans håndskrevne arrangementer. Dét er kanskje ikke så viktig for publikum, men det betyr mye for oss, sier Wettre, som tidligere i år besøkte William Paterson University utenfor New York.

Der har de et eget arkiv med Michael Breckers private opptak, håndskrevne noter til innspillingene og store notatbøker med øvetips og ideer.

LES OGSÅ: Slik ser de for seg blackboxen: Vil ha kulturhall til 30 millioner kr i Thor Dahls gate

– Som saksofonist og Brecker-fan var muligheten til å bivåne mesterens arbeid og bla i hans personlige notater, en skjellsettende opplevelse. Det var særlig tre titler jeg hadde lyst til å spille, og to av dem er funnet.

Artikkeltags