«Shrek The Musical», som er basert på filmene om det grønne sumpmonsteret, er et ambisiøst prosjekt. Enda mer ambisiøst er det at Teaterforeningen ønsket å gjenskap suksessmusikalen fra Broadway.

Alt bare funker!

Store sko å fylle? Kanskje. Men så er det akkurat den følelsen man får når lyset senker seg og teppet går opp.

Et fullsatt Hjertnes fikk under fredagens premiere følge Shrek som syvåring, da han ble sendt ut i den store verden alene.

Som voksen møter han, som alle som har sett filmen vet, et snakkende esel.

De to utvikler et underfundig vennskap på veien for å redde prinsesse Fiona fra en drage, og bringe henne til Grev Farquaad.

Det er mye, for ikke å si alt, som imponerer med denne oppsetningen.

Fra de vanvittige sceneskiftene, til de spektakulære kostymene og hvordan de har klart å presse så mange mennesker inn på en scene – uten at det blir kaos. Alt bare funker!

Det er rap- og fis-humor for de aller yngste (og de med litt enkel humor) til mer populære referanser, som både «likes» og «hair extensions». Noen lokale referanser får vi også servert, som når Shrek må passere slottet til Kina-Hansen på vei til byen.

(Anmeldelsen fortsetter under bildeserien)

Bildeserie

Tenkte stort – ble «shrekkelig» svært

Alle får blomstre

Flere av de voksne publikummerne vil trolig kjenne igjen sangen Esel synger til Shrek om vennskap, som må sies å være inspirert av et av Frode Alexander Rismyhrs innslag under Ivo DaCapos sommerrevy.

En kan merke regissør Rismyhrs preg flere andre steder også. Jobben han har gjort med å oversette hele musikalen til norsk, er eksepsjonell.

Alle de involverte får muligheten til å blomstre i Teaterforeningens versjon. Og gleden skuespillerne viser, uavhengig av om de har en liten eller stor rolle, er nesten verdt turen i seg selv.

Sandefjords Blads anmelder tok seg flere ganger i å måpe over at alt dette finner sted i Hjertnes. Hvem trenger vel å reise utenlands, når en har Broadway her i vår lille by?

Så godt som samtlige kjente eventyrfigurer er flere ganger samlet på scenen, til og med smurfer og blinde, hvite mus. Det er fjernt å tenke på at de siste kostymene ble klargjort så sent som samme dag som premieren.

Hvert eneste antrekk er forseggjort og formidabelt. Og når man vet at det tar flere timer å sminke Shrek, mens Fiona må skifte mellom sumptroll og menneske rett som det er, forstår man hvilken enorm jobb gjengen bak scenen gjør.

Sceneskiftene er nesten ikke merkbare, men likevel utgjør de en så vital del av forestillingen. Det er liten tvil om at denne gjengen har blitt helproffe på å bygge kulisser.

Les også: Nå er det «Shrek»-premieren alt dreier seg om

Broadway i Sandefjord

Sandefjords Blads anmelder tok seg flere ganger i å måpe over at alt dette finner sted i Hjertnes. Hvem trenger vel å reise utenlands, når en har Broadway her i vår lille by?

Profesjonaliteten over det hele er rett og slett forbløffende.

Det samme kan sies om skuespillerprestasjonene.

Shrek, Fiona og Esel, spilt av Joachim Svendsrød, Mari Dodd Kjølstad og Oscar Zimmermann Greger, utgjør en humoristisk og sjarmerende trio, og kjemien dem imellom er genuin og troverdig.

Ekstra mye latter fremkaller Robin Horsgaard Larsen, i rollen som Grev Farquaad – en noe kortvokst mann med et dårlig skjult høydekompleks.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

 

Et stort pluss går også til Vestfold Symfoniorkester, dirigent Chris Johnson og resten av demeget talentfulle musikerne, som ser ut til å beherske så godt som samtlige musikksjangere.

Det er særdeles lite å pirke på i denne tvers igjennom fabelaktige musikalen, men et lite aber må trekkes fram.

Vokalen blir til tider overdøvet av det instrumentale, noe som gjør at man går glipp av et og annet viktig poeng.

Men det er verdt å påpeke at det var premiere, og at dette trolig vil bli justert til de neste forestillingene. Og for alt vi vet kan det tenkes at Sandefjords Blads anmelder har blitt litt tunghørt etter 28 år på denne jorden.

To og en halv time, inkludert pause, kan høres ut som litt i lengste laget, men det stemmer på ingen måte. Tiden flyr forbi, og det er ikke annet å si enn at Sandefjord Teaterforening har gjort det igjen.

TERNINGKAST: 6

Anmeldt av Hanne Bergby Olsen

Les også: «Shrek» koster tre millioner kr: Brus skal berge inntekten