Døveorkesteret er blitt filmstjerner

MUSIKERE OG FILMSTJERNER: Maximus-gjengen (f.v) Monika Riise Nystuen, Ivar Bjerkenes, Linda Engen, Kjetil Eggen, Svein Arne Olsen, Alexander Prebensen, Lasse Bartnes, Kari Anne Nordmark, Tine Klowning og Jon Kirkebø Rosslund (bak) foran Maximus' nye logo.

MUSIKERE OG FILMSTJERNER: Maximus-gjengen (f.v) Monika Riise Nystuen, Ivar Bjerkenes, Linda Engen, Kjetil Eggen, Svein Arne Olsen, Alexander Prebensen, Lasse Bartnes, Kari Anne Nordmark, Tine Klowning og Jon Kirkebø Rosslund (bak) foran Maximus' nye logo. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

I musikkgruppa Maximus er det nesten ingen som hører hva de andre spiller. Likevel har de spilt sammen i snart 30 år. Nå har de både gitt ut musikkvideo og blitt hovedpersoner i en ny dokumentarfilm.

DEL

Maximus er Norges eneste orkester for døve, hørselshemmede og døvblinde. Gruppa hører til i Andebu, der de er en del av tilbudet til Signo Vivo, og medlemmene viser at det er fullt mulig å skape god musikk uten å høre den selv.

For lyd og rytme føles med hele kroppen. Maximus spiller både til dans og konserter, til stor glede for publikum som lar seg begeistre og bevege over musikernes evne til å formidle følelser gjennom sang og lyd. I 2012 spilte de blant annet for dronning Sonja og kong Harald da de var på besøk i Andebu.

Musikerne har ulike funksjonshemninger i kombinasjon med hørselsnedsettelser. Nå er det laget dokumentarfilm om Maximus, og nylig var det premiere på Kilden kino i Tønsberg.

– Filmen dokumenterer hvordan man kan bruke og lage musikk sammen med mennesker med nedsatt hørsel, sier musikalsk leder Jon Kirkebø Rosslund.

Musikeren og komponisten har vært med siden starten i 1988 og er fremdeles primus motor. Han har utviklet et samspillopplegg som blant annet bruker lyssignaler for å kommunisere med bandmedlemmene.  

SE FILMEN OM MAXIMUS HER

På første rad under premieren satt Ivar Bjerkenes, Linda Engen, Kjetil Eggen, Svein Arne Olsen, Alexander Prebensen, Lasse Bartnes, Kari Anne Nordmark og Tine Klowning, som utgjør Maximus i dag.

– Det var veldig fint å høre og se bandet på film, sa Kjetil Eggen etter forestillingen. Sammen med Jon Kirkebø Rosslund står han bak sangen «God natt», som det også er laget musikkvideo av.

SE MUSIKKVIDEOEN «GOD NATT» HER

Alexander Prebensen var en av flere som fikk besøk av foreldre og familie.

– Vi er takknemlige for at Alexander får bo hos Signo i Andebu og være en del av Maximus. Det finnes ikke makan til dette tilbudet noe sted i landet, mener Anne Prebensen.

– Maximus får fram ting hos ham som vi ikke greier. De ser mulighetene vi ikke trodde fantes, sier pappa Chris Prebensen.

Det er Gaute Rørvik Rosslund og Erling Vinje-Christensen fra filmselskapet Funken som har laget dokumentarfilmen, der musikerne følges i øvingsrommet og på scenen. Jon Kirkebø Rosslund binder det hele sammen ved å fortelle hvordan døve har glede av musikk og hvordan han jobber med bandet.

Artikkeltags