Gå til sidens hovedinnhold

Vikingskipene må bli på Bygdøy

Artikkelen er over 9 år gammel

Debatten om flytting er definitivt over, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Hun mottok i dag klokka 10.00 rapporten fra det internasjonale ekspertutvalget som har undersøkt skipenes tilstand.

– Det internasjonale ekspertutvalget har gitt meg klare råd om at vikingsamlingen ikke vil tåle en flytting. Nå må vi sette alt inn på å følge opp anbefalingene om hvordan vi skal ta vare på gjenstandene, sa Halvorsen.

LES HELE RAPPORTEN HER

Det har lenge vært kjent at mye av gravfunnene har vært i dårlig forfatning, og er i ferd med å smuldre opp innenfra.

Kun tre gjenstander i god stand

Nye undersøkelser av funnene viser nå at tilstanden er betydelig verre enn tidligere antatt.

– Det kan tyde på at det er bare overflatebehandlingen som holder gjenstandene sammen. Resten av innholdet er ikke bare skjørt, det har gått i oppløsning. Det haster med å få bedret forholdene for gjenstandene, sier leder for konserveringsseksjonen ved Kulturhistorisk museum, Anne Sommer-Larsen til Tønsbergs Blad.

Av de 41 unike gjenstandene er tilstanden til 15 av gjenstandene vurdert som dårlig eller meget dårlig. Disse kan kun flyttes med vesentlig risiko for skade. Bare tre av gjenstandene er vurdert å være i en god tilstand. Komiteen konkluderer videre med at faren for ikke-reparerbar skade kan være uunngåelig ved behandling av gjenstandene, selv om det i utgangspunktet ikke er akseptabelt. En eller annen form for behandling av gjenstandene vil i alle tilfeller uansett være nødvendig på kort eller lang sikt.

(Saken fortsetter under bildet)

Gokstadskipet ble gravd ut på Gokstad gård i Sandefjord i 1880 og er det største vikingskipet funnet

(Gokstadskipet ble gravd ut på Gokstad gård i Sandefjord i 1880 og er det største vikingskipet funnet i Norge. I disse dager begynner en gruppe av arkeologer på arbeidet med å samle all informasjon om gravhaugen og områdene rundt).

LES OGSÅ: Nå vil de vite mer om Gokstadmannen

Lavest risiko ved bygging på Bygdøy

Den omfattende risikoanalysen gjennomført av komiteen viser at bygging av en ny bygning på Bygdøy, etterfulgt av en renovering av den eksisterende bygningen, vil innebære lavest risiko for vikingskipsamlingen på lang sikt.

Situasjonen er ifølge Sommer-Larsen ikke like kritisk for selve Osebergskipet, siden det er konservert med en annen metode.

Kommentarer til denne saken