Gå til sidens hovedinnhold

Kunnskapsløse tåpeligheter fra Høyre-Erlend

Kunnskapsløst og tåpelig er ordene som best beskriver Høyre-Erlends utspill om Rødt, hvor han sammenligner det mest demokratiske partiet i Norge med nazisme. Han drar frem Rødts forhold til demokrati, for å rettferdiggjøre sammenligningen, noe som er ganske merkelig, siden Rødt har en langt mer demokratisk politikk enn Høyre.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Høyre synes ikke noe om folkeavstemninger, annet enn de som handler om Stortingets sammensetning dvs. valg til et parlamentarisk indirekte demokrati, hvor folket ikke har rett til å påvirke noe som helst bortsett fra hvem som skal styre landet. Dette er eneste legitime form for demokrati for Høyre.

Les også

Høyre-Erlend sammenligner Rødt med holocaustfornektere: – Vi har latt kommunisme bli husvarmt

De er heller ikke for å utvide stemmeretten til 16-åringer. Og uavhengig av hva folket mener om fylkessammenslåing, skal de slås sammen, om så med tvang. Høyre har i sin regjeringsperiode også skapt mer hemmelighold om sitt arbeid og ført Stortinget bak lyset, når de skulle ha informert.

De skitneste valgkamptriksene

Men når meningsmålingene over så lang tid viser at folket vil ha dem ut av regjeringskontorene, tar Høyre fram de skitneste valgkampvirkemidlene. Mon tro om dette utspillet også er klekket ut av Ernas spinndoktor? Jo mer desperate de blir, desto mindre kommer Høyre til å snakke om egen politikk (den vil jo velgerne ikke ha) og desto mer kommer de til å dikte opp problemer ved andre partiers politikk.

Frihet og likeverd er verdier som man alltid må kjempe for. De har lett for å forvitre over tid, når eliter begynner å ta seg til rette. Alle generasjoner må derfor fortsette kampen deres forfedre førte, for å lage et mer demokratisk, fritt og rettferdig samfunn. I dag går denne kampen mot politiske eliter som sentraliserer makt på færre hender og reduserer de folkevalgtes makt.

Tar makta fra Stortinget

Ved å overlate stadig mer til markedet, har Høyre bidratt til å ta makta fra Stortinget og overføre den til elitenes lukkede styrerom. Mer makt til markedet betyr mindre makt til Stortinget. Vi må utvide stemmeretten slik at 16-åringer også blir invitert med i demokratiet. Vi må demokratisere den økonomiske sfæren (hvorfor skal akkurat dette samfunnsområder være udemokratisk?), samt øke vanlige folks muligheter til å påvirke utenfor det politiske partisystemet og deres portvoktere.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.