(Tønsbergs Blad)

– I fjor så budsjettet like dårlig ut, men da kom opposisjonen kunstnerne til unnsetning. Det håper vi skjer i år også, sier Espen Gleditsch, noen timer før han møter til kunstneropprop utenfor Stortinget torsdag.

På Facebook-siden for markeringen har over 700 sagt at de vil stille opp. Målet er å få politikerne til å styrke kunstnerøkonomien for dagens og fremtidens kunstnere.

Fire klare mål

«Skal det skapes kunst i Norge, må kunstnerøkonomien prioriteres. Skal vi få et mangfold av kunstuttrykk, må vi ha en bredde – det gjelder for kunsten så vel som i idretten. Kunstnere i Norge tar nå en uforholdsmessig stor økonomisk risiko ved å satse innen sitt felt. Ønsker vi virkelig at det å skape eller utøve kunst skal forbeholdes de med en privilegert bakgrunn?» står det på Facebook-siden for arrangementet.

Kunstnerne har listet opp fire mål med oppropet:
■ Fullføre den treårige lønnsreformen for kunstnere som er foreslått avbrutt nå, i sitt tredje og siste år.
■ At kunstnerne skal få fortsette å velge hvem som oppnevnes til stipendkomiteene.
■ Styrking av Norsk Kulturfond
■ Tilbakeføring av kutt til internasjonalt kulturfremme.

For Gleditsch er lønnsreformen og oppnevnelsen til stipendkomiteen de viktigste sakene på dagsorden.

– Målet er at størrelsen på stipendet skal tilsvare halvparten av en norsk gjennomsnittsinntekt for dem som er så heldige å få stipend. Nivået har ligget et stykke under. Tredje steg skulle kommet nå, men er blitt strøket, sier Gleditsch.

Han synes også det er viktig at det fortsatt er personer fra kunstnernes fagforeninger, og ikke Kulturdepartementet, som bestemmer hvem som skal sitte i stipendkomiteene.

LES OGSÅ: Ser du hva som mangler i dette bildet? (+)

– I strid med det som signaliseres

– Forslaget til budsjett er i strid med det regjeringen signaliserer. De snakker om at de vil styrke kunstnerne, men jeg mener de setter av for lite penger og satser på feil sted hvis målet er å styrke kunstnernes arbeidsvilkår, sier Gleditsch.

Holmestrandingen bor nå i Oslo og jobber med kunst på heltid. I tillegg til egne kunstprosjekter, underviser han ved Kunstakademiet i Bergen og Oslo fotokunstskole. Fra september i fjor til mars i år, mottok han støtte fra den svenske Hasselbladstiftelsen til et halvårig arbeidsopphold i New York, der han jobbet med kunstprosjekter og bygde nettverk.

I sommer hadde han separatutstillingen Polymorphous Magical Substance i Bergen Kunsthall under Festspillene i Bergen. Han ga også ut en bok med samme navn.

– Den er en utvidet utgave av det som var med i utstillingen med fotografier av interiører fra modernistisk arkitektur. Temaet er hvordan denne arkitekturen har blitt formidlet og forstått som hvit, mens den egentlig var ganske fargerik. Jeg har vært og fotografert det som var fargerikt, forteller Gleditsch.

18. november stiller han ut i Galleri Galleberg i Tønsberg.

LES OGSÅ: Tar ikke skolen mobbingen på alvor? Nå kan du ta opp problemet med Fylkesmannen (+)