Gå til sidens hovedinnhold

Kunsten å tenke stort. Kunsten å investere klokt

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kunsten å tenke stort

Kunsten å investere klokt

Begrepet investering er som alle vet hentet fra økonomien. Vi satser penger for å få mer penger tilbake. Noen investerer i kunst fordi den gir oss noe som ikke kan måles i kroner, men også kanskje med et håp om at verket en dag kan omsettes i penger.

En god film er et nesten «levende» kunstverk – skapt av penger, men først og fremst av ulike kunstnergrupper. De gir oss muligheten til å se oss selv og samfunnet i et speil, ikke for å bryte oss ned, men for vise oss nye muligheter, til å se at det tilsynelatende lønnsomme kan være ødeleggende og kvelende på lengre sikt.

Seksjon kultur og kino i Sandefjord kommune har laget menyen i DEN KULTURELLE VANDRINGSSTAVEN.

Tirsdag 5/3 ble filmen «the Bookshop» fra 2017 satt opp på dagtid.

Filmen tar for seg makt og avmakt. Mannen som isolerer seg fra sladderen om han og hans kone som ikke lenger bor sammen med ham. Sosietetskvinnen som er fascinert av nyordet kunstsenter der hun kan få lagt inn sin egen fortolkning uten selv å bidra med annet enn å forbruke andre mennesker. Den sanne inovatøren som investerer seg selv i et prosjekt hun brenner for, der penger er et middel ikke et mål.

Men mest fascinerende er skoleeleven som på barns vis har en sikker teft for hva som er rettferdig og urettferdig.

Etter filmen savnet jeg noen å snakke med om den aha-opplevelsen filmen hadde gitt meg. Kultursektoren hadde til og med kokt kaffe og satt frem kjeks.

Så satt jeg der med kaffekoppen min og tenkte: Hva er det som mangler?

Svaret lå like inn til venstre for meg. Biblioteket!

Hvorfor kobles ikke biblioteket inn?

Filmer er ofte basert på bøker, og biblioteket er behjelpelig med å sette i gang lesesirkler for mennesker som liker å reflektere.

Tenk om en fra biblioteket hadde stått der med boken filmen er bygd på og en liste der en kunne formidle lysten til å gå dypere in i tematikken filmen reiser!

Engasjerte innbyggere er friske innbyggere.

Tenk hvor mye kommunen kunne spare i helsekroner på å tenke stort i forebyggende arbeid ved å se mer helhetlig på kunst, kultur og sosialt liv som grunnpilarene i et sunt demokrati.

Igår følte jeg meg som en baby som har fått tåteflaska si med melk. Og det forventes at jeg skal ti stille og sove, så voksne folk får fred til å legge planer. DET klager jeg ikke på, men jeg vil ut av vognaogå prøve å gå selv.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.