Gå til sidens hovedinnhold

Ikke ødelegg Kurbad-omgivelsene med legoklosser!

Artikkelen er over 4 år gammel

Mandag 23. oktober fikk vi et stort oppslag i SB om et nytt hjerteskjærende prosjekt som skal plasseres midt i fleisen for Kurbadet, byens heteste kulturdiamant. Initiativtagerne er blant de historieløse, og om de ikke er det, så har de plassert seg der nå. Det er 38 år siden en gruppe illsinte initiativtagere, med Gro Laheld Lundh i spissen, fikk stoppet et forslag om rivning av Kurbadet da det lå på bystyrerepresentantenes bord.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Om de ikke var helt ute av fatning, kan man tro at de folkevalgte den gang igjen hadde mistet evnen til å skjønne hva som er viktig for et bysamfunn. Det er ikke noe stort bedre å bygge i hjel Kurbadet med nabokolosser enn å rive det.

Når dét er sagt, eller skrevet, skal de to politikerne Hanne Børresen Johansen og Geir Ellefsen, som lanserte sitt legokulturhus forleden, ha ros for å fyre opp samfunnsdebatten omkring parkområdet og parkeringsplassen og det som ellers hører til i dette sentrale strøk av byen. De to representerer Høyre, og dermed har de stor makt med seg hvis hele partiet nå mener å presentere forslaget med stolthet.

 

De to minner om at vi er blitt en by. Og da oppfatter jeg det dit hen at de mener at det skal bygges trangt og høyt, uten særlig hensyntagen til andre ønsker mange har til et bysamfunn. Den nye, store byen Sandefjord har all verdens mulighet til å bli en vakker by med vektlegging av kulturuttrykk både innendørs og utendørs. Men da må ikke det komme inn etter at alle legobyggene er montert. Vi kan rett og slett tenke kultur først og så tenke legobygg etterpå. Det er som sagt ikke måte på hvor stor plass vi har fått. Det må politikerne venne seg til.

Når vi er minnet om at vi er blitt en by, kan jeg minne de to om at Sandefjord er blitt kolossalt mye større geografisk enn den gang vi var en liten by. I dag har vi fått besøk av Andebu og Stokke. Det gir byens politikere et langt større handlingsrom, både politisk og byggemessig, enn hvordan de hadde det før den fornuftige kommunesammenslutningen.

La oss i full enstemmighet gjennomføre reisningen av Kurbadet til en kulturarena for de manges behov. Hubro Litteraturhus fremla for et par år siden en arkitektskisse og bruksplan for hele Kurbadet, og ikke bare halvparten, og slett ikke den bruken vi ser konturene av i dag. I Kurbadet er det bl.a. 250 -300 kvadratmeter² ledig areal. Videre bør det hyttelignende påbygget vi fikk for noen år siden, rives og erstattes med et tilbygg i Kurbadet-stil. De som ønsker å lære litt om skissen som nevnt, kan henvende seg til undertegnende. Og de som skal se hva som skjer på Kurbadet-scenen, skal alle få sitte. Den foreslåtte legobygning skal ha 800 ståplasser! Ikke noe for eldre mennesker, altså. Parallelt kan behovene for handel og parkering og boforhold komme på plass systematisk og under full kontroll. Vi har så stor plass! Det er derfor konstruktivt at ordfører Bjørn Ole Gleditsch avviser plasseringen og legobygget, men påviser behovet for mer plass. Men man må ikke miste hodet underveis.

Kommentarer til denne saken