Noen ganger må vi svelge kameler. Kurbadet trenger pengene fra «det forargelige» showteltet i hagen. I januar forsvinner det uansett

KURBADHAGEN: Teltet er et verdifullt bidrag til Stiftelsens økonomi, skriver Per Arne Dahl og Svein Ingebretsen.

KURBADHAGEN: Teltet er et verdifullt bidrag til Stiftelsens økonomi, skriver Per Arne Dahl og Svein Ingebretsen. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Siden mange ergrer seg over showteltet i Kurbadparken, finner vi det på sin plass med en generell orientering om driften av Kurbadet. Kurbadet er et brukerdrevet kulturhus, eiet av en ideell stiftelse, Stiftelsen Sandefjord Kurbad, som ble opprettet i 1987 etter at Kurbadbygningene var reddet og ferdig restaurert.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Stiftelsens arbeidsoppgaver er økonomisk drift, utvendig og innvendig vedlikehold, samt å ivareta kurbadhistorien for de neste generasjoner. Stiftelsen Sandefjord Kurbads styre består av to representanter fra brukerne (foreninger), en representant fra Kurbadets Venner, gjerne lederen, og to representanter som er politisk valgte.

LES OGSÅ: Brødrene Gran har i løpet av kort tid nærmest «tatt over» Kurbadet og det sjarmerende uteområdet

Stiftelsens styre velges for fire år. Stiftelsen har offentlig regnskap og revisjon. Viktige grunner for opprettelsen i 1987 var å stå uavhengig av Sandefjord kommune når det gjelder arbeidsforhold, ikke minst ved å benytte frivillig engasjement og kompetanse, samt å kunne søke eksterne midler til drift, investeringer og vedlikehold. I 2016 ble det gjort bygningsmessige arbeider for ca. 1 million, som for en stor del var finansiert med eksterne midler.

Per Arne Dahl.

Per Arne Dahl. Foto:

Å drifte Kurbadets 1500 m² koster ca. 1,1 mill. pr. år slik det blir drevet i dag. Dette inkluderer et beskjedent lønnsbudsjett på ca. 450.000 kroner til sekretær og vaktmester – inklusive daglig vask. De andre store postene er strøm, forsikringer og vedlikehold. Stiftelsen har til sammen ca. 700.000 i leieinntekter. Leietakerne er de faste kommersielle leietakerne som Gran/Kurbadhagen og Galleri Brown, de ca. 15 kulturforeningene som har sine øvingslokaler på Kurbadet, foreningenes kulturarrangementer og de som leier «ledig tid» for private selskaper.

Det skal ikke legges skjul på at Stiftelsen i alle år har slitt med en anstrengt økonomi, selv om kommunen har bistått med ekstraordinære bevilgninger når det har vært påkrevet. Stiftelsen har de to seneste årene mottatt kr 400.000 i årlig støtte fra Sandefjord kommune; tidligere lå støtten på kr 120.000.

Det betyr at regnskapet så vidt balanserer. Derfor betyr teltet et verdifullt bidrag til Stiftelsens økonomi. Kurbadets Venner er brukernes «foreldreforening» som tilrettelegger og gjennomfører dugnad og støtter den daglige driften økonomisk og driftsmessig. I tillegg må nevnes guiding og foredrag med historisk innhold.

Svein Ingebretsen.

Svein Ingebretsen. Foto:

Kulturforeningene i huset og noen enkeltpersoner er den bærende kraften i dette arbeidet.

Vi håper med dette å møte en viss forståelse for at man noen ganger må svelge noen kameler, men kan forsikre alle om at det gjøres for å bevare Kurbadet til glede for alle. Et moment er dessuten at mange nå har «oppdaget» Kurbadet gjennom Kurbadhagens mange arrangementer.

For ordens skyld kan vi nevne at teltet blir fjernet i løpet av de to første ukene av januar.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken