Gå til sidens hovedinnhold

Kvinnedagen trengs!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den 8.mars hvert år feirer vi kvinnedagen. Den internasjonale kvinnedagen ble markert for første gang i København i 1910 og skulle i utgangspunktet brukes som en aksjonsdag for at kvinner skulle få stemmerett. I dag har de aller fleste kvinner stemmerett, og vi har blitt mye mer likestilt på mange områder. Derfor mener mange at kvinnedagen ikke lenger er nødvendig. Men det er den virkelig.

Kvinnedagen er fortsatt viktig fordi vi har kommet lenger med likestillingen, men vi har ikke kommet langt nok. Med mindre du synes det er greit at en kvinne i samme stilling og med samme kvalifikasjoner som en mannlig kollega ikke har rett på den samme lønnen som ham. Eller at kvinner ikke like ofte blir satt i lederstillinger. Eller at en kvinne ikke kan være sikker på at hun ikke kommer til å bli seksuelt trakassert eller undertrykt på skolen eller jobben.

Vi i AUF synes det er helt feil at du må være et bestemt kjønn for å få den respekten du fortjener. Kvinnedagen er en dag for å vise verden at vi ikke har gitt opp kampen, og at vi fortsatt kjemper kampen for likestillingen. Og kanskje noe av det aller viktigste er at vi viser barna at vi bryr oss. At barna ser sine eldre forbilder kjempe for likestillingen vil få dem til å forstå at kvinner og menn er likeverdige, og at det er verdt å kjempe kampen for å gi dem like rettigheter i tidlig alder.

Vi kan ikke gi opp kampen for likestillingen når kvinner i mange land fremdeles ikke får lov til å kjøre bil, eller selv få velge hvem de skal gifte seg med. Vi i AUF skal ikke gi opp kampen før målet er nådd, og målet er at kjønnet du har ikke skal påvirke din frihet og dine muligheter. Til slutt er vi i AUF stolte over å kunne gratulere store og små på denne viktige dagen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.