Gå til sidens hovedinnhold

Kvinner fortjener et liv uten vold

Tenk på ti av de jentene du gikk i klasse med. I løpet av livet må fire av jentene regne med å bli utsatt for vold. De fleste av kjæresten, ektemannen eller sin egen far. En av jentene i flokken vil bli voldtatt. To vil bli utsatt for trakassering når de senere går inn i arbeidslivet.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

8. mars er den internasjonale kvinnedagen, og et av de viktigste områdene vi bør rette oppmerksomheten mot er vold mot kvinner. Med myndigheter verden over som passive tilskuere, blir millioner av kvinner slått, voldtatt, kjønnslemlestet og solgt som sexslaver hvert år. Tusener blir drept av ektemenn, småjenter blir holdt som slaver, enker blir brent på bål, gravide får skåret ut fostre. Gjerningsmennene er oftest en mann kvinnen kjenner svært godt, som ektemann, far eller bror. De kan også være kriminelle ligaer, paramilitære grupper eller soldater. Noe av det mest graverende er at voldtekt i ekteskapet er lovlig i flere land i verden. Studier viser også bare litt over halvparten av verdens gifte kvinner mellom 15 og 49 oppgir at de selv har råderett og selvbestemmelse over eget seksualliv.

Tallene for Norge er ikke fullt så ille, men viser at det er et alvorlig og omfattende samfunnsproblem også her. En av fire blir i løpet av livet utsatt for vold, en av ti utsatt for livstruende vold. En av ti norske kvinner blir voldtatt i løpet av livet. 12 % blir utsatt for personforfølgelse. Slike voldshandlinger gir livsvarig skade.

Vi snakker om et massivt menneskerettighetsbrudd. Verdens mest omfattende. Mannen som forgriper seg er selvfølgelig en forbryter. Men når staten ignorerer volden, og gjør minimalt for å beskytte kvinnen, eller etterforske og straffe mannen, ja da bryter staten menneskerettighetene. På tross av økt bevissthet om vold og voldtekt i samfunnet, har lite forandret seg, og det meste er som før. En vesentlig forskjell er at flere kvinner nå våger å anmelde overgrep, og at vi har fått en vekker og stor debatt om seksuell trakassering gjennom #metoo-kampanjen.

I 2018 ble det anmeldt 2254 voldtektssaker i Norge. Likevel antas det at svært få av de voldtekter og voldtektsforsøkene som faktisk begås, anmeldes til politiet. De som har vært så modige og anmeldt til politiet vil mest sannsynlig få et henleggelsesbrev i posten etter lang saksbehandlingstid. I 2018 ble hele 7 av 10 saker henlagt.

Regjeringen og årets statsbudsjett skuffer. Gode intensjoner blir ikke fulgt opp. Det er satt av lite penger til forebygging, etterforskning og bevisinnhenting. Vi trenger mer penger til krisesentrene, mer penger til etterforskning og mer satsing på forebygging både i skolen og samfunnet.

Uten et krafttak, som denne regjeringen ikke vil ta, vil statistikken forbli grusom, og gjerningsmenn vil fortsatt gå fri. Så lenge vi ikke gjør mer vil klassevenninnene dine bli en del av statistikken.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.