Spørsmålet var i 2005 om byens bursdagsmarkering og midtsommerfeiring skulle flyttes til nærmeste helg slik at flere kunne delta? Temaet vakte mer engasjement blant innbyggerne enn diskusjonen om kommunesammenslåingen 12 år senere.

Det er derfor ikke rart at ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) er varsom når de nå flytter bybursdagen. Feiringen er utsatt på grunn av korona, og legges til en helg nærme sankthans neste år. Da heter det at det kun er en «engangshendelse» og gjøres slik fordi det brukes skattepenger og da må «flest mulig kunne delta».

Det er ikke rart han er forsiktig, ingen som opplevde debatten i 2005 ønsker en reprise.

LES OM DET HER: Sandefjord fyller 175 år, men markeringen skjer ikke før neste år

Den gang var det Næringsforeningen, handelsstands-foreningen og Sandefjord håndverker- og industriforening som tok til ordet for å flytte feiringen av sankthans til nærmeste helg.

Da skulle Handelsdagen og Bryggadagen også flyttes og målet var å få til en større fest som virkelig satte sitt preg på byen. Men forslaget møtte en vegg av motstand, og det ble hevdet at det hele var et forsøk fra de få på å kuppe festen til de mange.

Det ble en lang og opprivende debatt - og det spørs om ikke Guttorm Gran, som dengang ledet næringsforeningen - fikk i overkant hard medfart.

Det til tross for at mange også støttet forslaget. Sandefjords Blad gjennomførte en spørreundersøkelse som viste at 60 prosent ønsket at feiringen ble lagt til nærmeste helg.

Men man ønsket ikke splittelse om festen og planene ble droppet. Motorbåtforeningen gikk heller ikke med på å flytte båtkortesjen. Foreningen har stått som arrangør av båtparaden siden 1927 og der uttalte Leif Rune Sundli at flytting av sankthans og kortesjen var som å skulle flytte på selveste «julekvelden».

Men det er et viktig skille på 2005 og 2020. Den gang sto ikke slaget bare om feiringen, men også om fridagen. Tradisjonelt var sankthansdagen en egen lokal helligdag i Sandefjord. Selv om rødfargen allerede i 2005 så smått var begynt å falme i de lokale kalenderne.

Mange som jobbet i butikkjeder og i nasjonale eller internasjonale selskaper, møtte liten forståelse for krav om fri 24. juni. Sandefjords Blads ansatte mistet fridagen i 2009.

I kommunen forsvant den under kommunesammeslåingen i 2017. Så nå, i 2020, er det knapt en arbeidsgiver som gir ansatte fri 24.juni i Sandefjord, og vi er mer eller mindre på linje med resten av landet som avviklet denne helligdagen i 1770.

Fridagen var så unik at historiker Jan Erik Ringstad ved Hvalfangsmusset faktisk kjempet for å få den beskyttet av UNESCO som kulturarv.

LES MER OM DET HER: – De har min fulle sympati!

Vi er mange som onsdag morgen denne uka, godt kunne ha ønsket oss at han hadde vunnet den kampen. Men for Sandefjords Blads del, er det å ikke skulle publisere nyheter eller ikke gi ut avis en dag med full aktivitet, helt utelukket. Andre bedrifter gjør selvsagt tilsvarende vurderinger. Fridagen 24. juni er derfor kort og godt lokalhistorie, og den kommer aldri tilbake. Det er derfor jeg mener det kanskje er på tide å ta diskusjon om flytting på ny.

Det er krevende for småbarnsfamilier og mange andre å løpe fra jobb etter arbeidstid for å delta på midtsommernattsfeiring, enten det er i form av båtkortesje, konserter eller tradisjonell bålbrenning. Legger vi byens bursdag og midtsommernattsfeiringen til nærmeste helg, vil flere kunne delta og festen vil bli bredere og stå sterkere.

Neste år skal vi uansett ha en byfest nærme sankthans - så hvorfor ikke like gjerne gjøre dette permanent?

En forutsetning er at et slikt forslag må støttes i det brede lag av befolkningen, og ikke fremstå som et utspill fra en gruppe arbeidsgivere.

ANDRE MENINGER:

Denne ene tingen skiller Sandefjord fra resten av verden

Sommerhus – versus reise: Feriepiloten blir slått i hodet av skaftet på støvsugeren

Hvorfor ikke kose seg med jordbær noen andre har pelt på?