Jeg er bonde selv, Bjørn Orerød, og kjenner meg ikke igjen i svartmalingen din

LANDBRUK: – Det har aldri vært større produksjon i landbruket i Norge – og i tillegg er omsetningen på lokalmat økt med nesten ti prosent det siste året, sier Lene Westgaard-Halle.

LANDBRUK: – Det har aldri vært større produksjon i landbruket i Norge – og i tillegg er omsetningen på lokalmat økt med nesten ti prosent det siste året, sier Lene Westgaard-Halle. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Sandefjord Arbeiderpartis representant Bjørn Orerød svartmaler landbruket i Norge og Vestfold i et innlegg her i Sandefjords Blad. Som Vestfold-bonde kjenner jeg meg ikke igjen i hans beskrivelse.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Norsk jordbruk har de senere årene kunnet se tilbake på mye positivt. Det har aldri vært større produksjon i landbruket i Norge – og i tillegg er omsetningen på lokalmat økt med nesten ti prosent det siste året. Arbeiderpartipolitikeren lanserte også «alternative fakta» i sitt innlegg, og hevder at Høyre vil fjerne tollvernet, en uriktighet Aps politikere har forsøkt å spre i flere avisinnlegg.

Det er feil. Høyre vil ikke fjerne tollvernet. Men å øke tollvernet, slik Arbeiderpartiet tar til orde for, betyr dyrere mat for familier i Norge. Det betyr også at utvalget blir dårligere. Å bygge opp høye tollmurer rundt Norge styrker ikke norsk næringsmiddelindustri.

På lang sikt vil norsk næringsmiddelindustri svekkes av økt tollvern. Det vil øke avstanden mellom norske og internasjonale råvarepriser, dermed svekkes vår konkurransekraft. Det setter norske arbeidsplasser i fare.

På lang sikt vi det også ramme norske bønder om videreforedlingen i Norge forsvinner til utlandet.Når landbrukspolitikk er tema, møter jeg ofte påstanden om at vi bønder er veldig pessimistiske.  Jeg opplever derimot faktisk mye optimisme blant bøndene.

En undersøkelse fra Trøndelag Forskning og Utvikling viser at melkebøndene var mer fornøyde i 2016 enn i 2011, og at færre angrer på yrkesvalget. Over 40 prosent ønsker dessuten å øke melkeproduksjonen på bruket sitt i løpet av det nærmeste tiåret. Så, med utgangspunkt i litt fakta, hvordan står det egentlig til med oss bønder om dagen?

Mer norsk: Selvforsyningsgraden, som falt med forrige regjering fra 53 til 47 prosent, har med denne regjeringen gått opp 3 prosent, fra 47 til 50 prosent. Det kan også nevnes at andelen norske råvarer i kraftfôret har økt med 9 prosent fra 2014 til 2015.

Lavere importbehov: Det har vært en økning i det grovfôrbaserte husdyrholdet, som for eksempel lammekjøtt, som for første gang på tiår ikke lenger har importbehov for å dekke markedet. Det kraftfôrbaserte husdyrholdet har også hatt en økning.

Økt total produksjon: Jordbruksproduksjonen i Norge er mangfoldig, og plante- og husdyrproduksjonene hadde en verdi på 31,7 milliarder kroner i 2015. Det siste tiåret har det samlede produksjonsvolumet i jordbruket økt med 2,8 prosent.

Mer reinkjøtt: Reindriften er også en del av jordbruket, og selv om det virker fjernt for mange av oss i Vestfold, ble det i høst slaktet langt flere rein enn tidligere år. Samtidig er gjennomsnittsvektene gått opp både på voksne dyr og kalver. Økt slakting og økte vekter har bidratt til at tilgangen på norsk reinsdyrkjøtt er større enn på lenge.

Færre nedleggelser: Regjeringen har gitt bøndene handlingsrom til å utvikle gårdene sine og styrket grunnlaget for økt produksjon. Reduksjonen i tallet på bruk flater ut. Under forrige regjering ble det lagt ned cirka 1.000 bruk per år, med denne regjeringen er tallet cirka 800. Investeringsnivået er høyt og ifølge NIBIOs driftsgranskinger for 2015 var nettoinvesteringene høyest på Vestlandet. Tallet på konkurser har alltid vært lavt i jordbruket – nå er det rekordlavt!

Unike Norge: Den unike norske naturen og høy kvalitet i arbeidet i jordbruket gir oss store muligheter også fremover. I tillegg er norske bønder langt fremme med å ta i bruk ny teknologi. Mer enn en tredel av kyrne blir melket med robot, noe som gjør oss verdensledende.

Innovasjonsviljen til norske bønder gir mer presisjonsjordbruk, god plantehelse og friske produksjonsdyr. Norge er i tillegg ett av landene i verden som bruker minst antibiotika i produksjonen av mat. Forbrukere i Norge kan være sikre på at maten som blir produsert i Norge er sunn, ren og trygg mat.

Derfor bør vi også som forbrukere i større grad være bevisste på å kjøpe gode, norske, kortreist produkter. Selv om landbruket i Norge står overfor mange utfordringer, går mye faktisk også bra.

Vi skal være stolte av norsk landbruk, og jeg tror ikke løsningen er å kaste oss på det som ser ut til å være moten internasjonalt, nemlig å bygge en høyere mur enn naboen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags