– Rådyrkalver drepes i tusentall av slåmaskiner

UTRYGGE TIDER: Une Aina Bastholm i MDG sier til Nationen at hun vil snakke med bondeorganisasjonene om deres erfaringer og hvordan man skal gå fram for å hindre at rådyrkalver blir drept av slåmaskiner

UTRYGGE TIDER: Une Aina Bastholm i MDG sier til Nationen at hun vil snakke med bondeorganisasjonene om deres erfaringer og hvordan man skal gå fram for å hindre at rådyrkalver blir drept av slåmaskiner Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Dyrebeskyttelsen krever at Bondelaget innfører tiltak for å hindre at flere tusen rådyrkalver blir drept i møte med slåmaskiner hvert år.

DEL

Hvert år dør 4.000 rådyrkalver av ulykker, ifølge Norges Skogeierforbund. En betydelig andel av dem blir drept av slåmaskiner, skriver Nationen.

Daglig leder Linn Krogstad i Dyrebeskyttelsen mener Bondelaget må sørge for at informasjonen når deres medlemmer.

LES OGSÅ: Rare røtter redder rådyr

– Det eneste vi kan gjøre er å oppfordre bøndene til å ta forholdsregler, svarer Bjørn Gimming i Norges Bondelag, til avisen. Han presiserer at det ikke er nødvendig at myndighetene griper inn.

LES OGSÅ: De små rådyrungene er sjanseløse når slåmaskinen kommer

Tiltak mot rådyrdødsfall er en del av Miljøpartiet de Grønnes partiprogram. Talsperson for MDG, Une Aina Bastholm, mener grunneier har ansvar og dermed også staten. Hun lover å gå i dialog med bondeorganisasjonene.

LES OGSÅ: – Her kommer rådyrene fint under viltgjerdet

Det finnes enkle metoder som kan tas i bruk for å unngå at kalvene havner under slåmaskinene, ifølge Krogstad. Det ene er å skremme dem vekk med hund om morgen og kveld før slåtten. Det andre er å feste en planke med kjettingsnorer foran på traktoren. Når rådyrkalvene treffes av kjettingen, vil de hoppe opp og rømme, sier hun.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.