(Østlands-Posten)

På videodelingsnettverket TikTok ligger det nå en video fra det som kan se ut som Elveveien i Larvik. Med teksten «Politiet tar litt for store sjanser bare for å øve seg», etterfulgt av en tankefull emoji, blir man vitne til en episode som i hvert fall for føreren av bilen det filmes fra oppleves som i overkant skummel.

På videoen, som er filmet med et såkalt dashbordkamera, ser vi et vogntog komme i motgående kjørefelt. Så begynner traileren å blinke med lyktene og legger seg ut på veiskulderen.

Da kommer en politibil fykende forbi, og det er tydelig at sjåføren med kameraet må bremse raskt ned for å unngå å treffe utrykningskjøretøyet i fronten.

«#politiet i Larvik», skriver TikTok-brukeren, sammen med en emoji som viser en knyttet hånd der kun langfingeren stikker opp.

På filmen kan man se at opptaket ikke er helt nytt, for datoen 23. november 2020 er godt synlig nede i høyre hjørne.

Øvelse eller ordinær utrykning?

I og med at det hevdes at den aktuelle politibilen er et øvelseskjøretøy, tar vi først en telefon til Svein Graue. Han er stedlig leder for operativ seksjon ved Politihøgskolen i Stavern.

Han kan imidlertid ikke bekrefte at bilen på videoen er en av deres biler.

– Med den kvaliteten det er på filmen er det ikke mulig å se om det er en bil fra PHS eller om det er et ordinært utrykningskjøretøy på vei til et oppdrag. Det kan like godt være det siste. Da blir det feil av meg å kommentere, sier Graue.

Neste telefon går til Tor Eriksen, politistasjonssjef i Larvik. Han henviser imidlertid til Henning Ødegaard Johansen, som er trafikkoordinator med ansvar for alt som har med trafikk å gjøre i Sør-Øst politidistrikt.

Roser kjøringen

Og svaret fra Johansen, etter at han har fått se videoen, er krystallklart. Den aktuelle utrykningen er mer eller mindre som tatt ut av læreboka.

– Dette framstår som en veldig god utrykningskjøring, sier trafikkeksperten, og forklarer:

– Her varsles medgående og motgående trafikk tidlig gjennom bruk av både blålys og fjernlys. Sjåføren tilkjennegir tidlig hva han vil slik at trafikken stanser, og han eller hun får fri vei og kjører forbi.

– Skjønner at man skvetter litt

– Så her er det ingen grunn til å reagere slik personen bak videoen gjør?

– Jeg skal ikke si at jeg ikke skjønner reaksjonen, for det gjør jeg. Jeg forstår at man skvetter litt når man plutselig kommer opp i en sånn situasjon. Men det betyr ikke at politiet gjør noe feil, understreker Johansen.

Han forteller at det er mange aspekter ved en utrykningskjøring som kan diskuteres, blant annet fart og plass.

– Men for meg ser utrykningen i denne videoen veldig ryddig ut. Med det mener jeg at politiet oppnår akkurat det de vil gjennom gode tiltak slik at all trafikken stopper opp og det blir fri vei så utrykningskjøretøyet kan komme fram.

Lukket øynene

ØP lyktes først ikke med å få tak i personen som har lagt ut videoen, men torsdag formiddag ble vi oppringt av samboeren til den aktuelle TikTok-brukeren, som forteller at hun satt i passasjersetet da de møtte politibilen. Hun mener filmen ikke klarer å vise hvor ille situasjonen egentlig var.

– Du mener hendelsen var skumlere i virkeligheten?

– Ja, helt klart. Videoen er filmet i et format og med en vinkel som får det til å virke som om politibilen var lenger unna oss enn det den faktisk var. For min egen del kan jeg si at jeg lukket øynene og var klar for at det skulle smelle. Vi hadde også to barn i baksetet. Dem ba jeg om å holde seg fast.

Det som heller ikke kommer fram på videoen, er at de hadde to biler bak seg.

– Det gjorde det vanskelig for oss å bremse hardt, for da risikerte vi å bli påkjørt bakfra.

Hun forteller at de også har et kamera i bilen som filmer bakover. På videoen fra det kameraet gikk det tydelig fram at det var et øvelseskjøretøy de møtte på.

– Denne videoen har vi ikke lenger, men da vi tok en titt på den i etterkant av hendelsen, så vi at det sto skrevet på bilen at den var en øvelsesbil.