Gå til sidens hovedinnhold

Lærekontrakter – vi har noe å strekke oss etter

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

66 prosent av elevene i Vestfold som søkte læreplass i fjor, fikk godkjent lærekontrakt. Det er en liten oppgang siden 2011. Selv om vi ikke er dårlige, kan og må vi bli bedre. Vi er ikke helt på landsgjennomsnittet, og vi skal over og helst forbi. Vi har noe å strekke oss etter i vårt fylke.

Lærekontrakter er viktige. De forhindrer at elever dropper ut fra videregående skole. Bare med knallhard jobbing vil vi klare å få på plass flere lærekontrakter. Fortsatt er det søkere som ikke får læreplassen de ønsker seg, så vi må fortsette å skaffe flere læreplasser. Vi vil samarbeide med næringslivet og mer med det offentlige. Innen helse- og oppvekstfag ligger Vestfold dessverre dårligere an enn en del fylker. I Rogaland, derimot, klarer de det! Der har 82 prosent av søkerne til helse- og oppvekstfag fått læreplass. Kun 51 prosent har klart det i Vestfold. Men det er også innenfor dette faget at vi har aller flest søkere til læreplass.

Selv om noen står uten læreplass ved slutten av skoleåret, betyr det heldigvis ikke at de mister sin videregående fagopplæring. Flere får tilbud om å fullføre fagbrevet på skolen. Andre blir lærekandidater. Ingen – i alle fall svært få – står helt uten tilbud. 8 av 10 søkere har startet opplæring i bedrift eller fagopplæring i skole. Yrkesfag har blitt en stadig tryggere vei for ungdom. Det skal vi fortsette å støtte. Fra 2011 til 2018 økte vi antallet plasser i Vestfold med 235!

I Norge viser tallene at den positive utviklingen for yrkesfag fortsetter. Andelen som får læreplass har ikke vært så høy siden vi begynte måling i 2011. Fra 2015 til 2018 har andelen yrkesfagelever som får læreplass økt med 6,5 prosentpoeng til 74 %.

Elevene trenger praksis for å bli gode fagfolk. Praksis som lærling er nødvendig for fagbrev. Vi i Venstre vil legge til rette for at alle elever får tilpasset lærlingtilbud og kan fullføre utdanningen. For bedriftene kan det være ressurs- og tidkrevende å følge opp lærlinger. Derfor må vi gjøre ordningen enklere og rimeligere.

Venstre vil fjerne arbeidsgiveravgiften for lærlinger, øke lærlingtilskuddet til næringslivet og etablere flere læreplasser i stat og kommuner. Venstre vil stille krav om å bruke lærlinger ved offentlige anbud. Venstre vil forbedre regelverket for utlysing av anbud slik at det kommer tydelig fram at bedrifter som har lærlinger, kan ha et fortrinn. I Vestfold fylke har vi allerede på plass krav om lærlinger i de bedriftene vi benytter ved kjøp av tjenester. Så vi er på vei!
 

Kommentarer til denne saken