Gå til sidens hovedinnhold

Leserbrev: Verdensteateret – et ungdomssted

Verdensteateret 1916 har i over 40 år fungert som en kulturarena for hele byen. Først og fremst har det vært et sted for ungdom.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

En gang på 1990-tallet besluttet våre politikere at det skulle være tillatt å skjenke alkohol ved voksen-arrangementer i teateret. Senere bestemte de at det skulle være private aktører, og ikke kommunen som skulle drive stedet. Rivningsspøkelset nærmet seg mange ganger den gamle kinobygningen i løpet av perioden.

I de siste åra har ungdomshuset Naper'n etablert seg og bygd opp et trygt allsidig og inkluderende miljø hvor mangfold og kultur står i fokus. Tidligere drev Naper'n Verdensteateret, og der var det enkelt for ungdom å benytte salen når den var ledig. De siste åra har det ikke vært slik.

Salen bør tilbake til ungdommen igjen!

Hvorfor er jeg uorganisert hvis jeg liker å dra på en konsert istedenfor en fotballkamp?

Sandefjord Kulturråd, Kristine Vedvik Henriksen (ungdomsrepresentant)

Side om side med Naper'n kan salen driftes som et rusfritt sted hvor små arrangementer kan leie seg inn til en rimelig penge, og hvor ungdom systematisk blir lært opp til å drive stedet teknisk. Kanskje kan andre instanser komme inn og ha prosjekter der? Arbeidstrening? Restaureringsprosjekter? Mulighetene er mange.

Dette vil gi en arena for dem som bor i sentrum nærmiljø, og det vil bli lett tilgjengelig for de ungdommene som har lyst til å lage små kulturarrangementer. Ved at kommunen sikrer denne scenen, vil de bidra til at flere unge kunstnerspirer får vokse, utfolde seg og finne sin plass.

Vi mener at det ikke er Sandefjord Kommunes oppgave å drive et sted hvor 40-åringer drikker øl. Det kan de heller gjøre på utesteder som lever av å lage konserter og selge blant annet alkohol.

Og til slutt når vi snakker om ungdom: Vi oppfordrer dere til ikke å bruke begrepet «uorganisert ungdom». Vi synes dette er stigmatiserende måte å omtale en ungdomsgruppe på. Det å være uorganisert burde ikke bli definert ut ifra om du liker kultur bedre enn sport. Hvorfor er jeg uorganisert hvis jeg liker å dra på en konsert istedenfor en fotballkamp?

Verdensteateret er et magisk sted. Å komme inn døra her, kan føles som å komme hjem. Etterspørselen etter en kulturarena for ungdom er stor, og er mangelvare her i fjord'n. Gi teateret tilbake til ungdommen!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.