Gå til sidens hovedinnhold

Lesetips: – Her går det unna på grotesk og burlesk vis, ispedd tørr humor og filosofiske betraktninger

May Synnøve Haraldsen ved Sandefjord bibliotek har valgt seg tre bøker; en samling kjærlighetsdikt, og to stemningsfulle kriminalromaner som maner til ettertanke.

Love poems av Carol Ann Duffy, Picador, 2010

Dette var min adventslesning, et dikt om dagen, fordi jeg er så glad i det engelske språket og fordi disse diktene gjør så godt. Her er dikt om hemmelig kjærlighet, om lengsel og mange andre fasetter av kjærlighet. Duffy bruker ofte hverdagslige ord og stemninger. Samtidig blir diktene nøkler til andre rom og andre virkeligheter. Noen av diktene hennes er oversatt til norsk av Jostein Sæbøe i samlingen: «Korte dagar, endelause netter».

The Searcher av Tana French, Viking, 2020

Hvordan er regnet i Irland, hvor mange slags regn fins det? Og hvordan snakker folk sammen på puben? Det er nesten som å være i Irland å lese denne romanen. Politimannen Cal fra Ohio i USA kommer til Irland, til landsbygda for å finne fred og ro, men han blir oppsøkt av et barn som har en forsvunnet storebror. Han er jo ikke politimann i Irland, men må prøve å finne ut hva som har hendt. Som leser og fremmed, akkurat som Cal, møter vi samfunnet og menneskene. Alt er ikke som det kan se ut på overflaten, og forfatteren unngår den sentimentale historien det kunne blitt. Troverdig og leseverdig.

Mannen som døde av Antti Tuomainen, oversatt av Turid Farbregd, Cappelen Damm, 2019

Det begynner med en dødsdom på et legekontor: Han kan leve noen dager til, i beste fall noen uker, for han er altså forgiftet, og er blitt det lenge. Hvem er det som tar livet av ham? Er det kona? Og av alle ting er det en soppbedrift han og kona driver sammen, i en liten kystby i Finland. Som om han ikke har nok å bekymre seg over, er det noen skumle typer som vil etablere en konkurrerende soppbedrift. Dødsdommen blir en oppvåkning, livet står på spill! Vår mann starter etterforskningen. Her går det unna på grotesk og burlesk vis, ispedd tørr humor og filosofiske betraktninger.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.