Gå til sidens hovedinnhold

Liten bok om viktig tema

June Røys Hauge ved Sandefjord bibliotek anbefaler tre gode romaner nå som høstregnet setter inn.

Eg snakker om det hele tida, Camara Lundestad Joof, Samlaget, 2017

Forfatteren av denne boka har norsk mor og afrikansk far, og er oppvokst i Sandefjord. Hun har blitt utsatt for rasisme hele livet. Fra hun som barn blei slått av en fremmed for å bære bunad, til hun som ungdom blir utsatt for vold og nesten slept etter en bil på fest, og som voksen opplever så mange situasjoner med hverdagsrasisme at hun slutter å nevne dem for vennene sine, ellers ville de ikke kunne snakket om noe annet. Boka er liten i formatet, og på knappe hundre sider, men den gjør et stort inntrykk. Bruk en kveld på å opplyse deg selv om et svært viktig tema, som vi alle har et ansvar for.

Skare, Erlend Skjetne, Flamme forlag, 2019

Et kjærestepar flytter inn i et gammelt hus og begynner å ordne det til for å leve sammen. Vi følger dem gjennom den kalde årstida. Han slår dypere røtter i den nye tilværelsen, men hun gjør ikke. Snart blir det klart at de er på vei i hver sin retning. Han vil bli, i huset med henne, men hun hører ikke hjemme der, hun vil ut, være fri. Han ser at det må være slik, men utsetter likevel oppbruddet som nærmer seg. Gjennom stille og naturnær poesi utspiller denne kjærligheten seg, og det er vakker og vemodig lesnad. Forfatteren er nominert til Tarjei Vesaas debutantpris for boka.

Sinne, Ann Helen Kolås Ingebrigtsen, Samlaget, 2020

Ei ungdomsbok som viser hvordan det er å ha ADHD. 15 år gamle Synne klarer ikke å holde følelsene inni seg når det bobler og koker på innsida, noe det gjør hver gang hun blir misforstått av lærere og foreldre, og hver gong klassekamerater trykker på akkurat de rette knappene. Hun bruker mer tid hos rådgiveren, som prøver å få henne til å starte på medisiner, enn i klassen. Bestevenninnen Torunn er et anker, men dette forandrer seg når to nye klassekamerater kommer og endrer dynamikken: influenseren Kine og sjarmerende Johan. Begge kommer snart under huden på henne, bare på helt forskjellige måter. Boka passer for ungdomstrinnet.

Flere tips til god lesing HER.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.