(Nettavisen)

GARDERMOEN (Nettavisen): I slutten av juli nådde den tidligere håndballspilleren Frank Løke (42) toppen av det som omtales som «verdens farligste fjell», nemlig K2.

Torsdag ettermiddag landet Løke på Gardermoen og var dermed på norsk jord for første gang etter den dramatiske ekspedisjonen som startet i Pakistan tidlig i juni.

Her gjenforenes Løke med familien sin etter syv uker:

Da Løke passerte ankomsthallen på Gardermoen en regntung torsdag ettermiddag, var det en tydelig preget 42-åring som møtte Nettavisen. Det skulle derimot ikke være like enkelt å komme hjem igjen. Eventyreren opplevde nemlig både forsinkelser og bagasjesurr i tillegg til å ha reist i 24 timer fra før av.

– Det er deilig å lande på norsk jord igjen, og det er utrolig deilig å være hjemme og se familien igjen, sier Løke til Nettavisen.

– Ikke ferdig ennå

Til tross for at de to siste månedene har vært krevende, virker det ikke som at Løke har blitt helt mett på farlige og tøffe ekspedisjoner. «Action Frank» er kjent for å teste grenser, men han legger ikke skjul på at opplevelsen var like tøff som han hadde sett for seg.

Les også: Lars nådde toppen av K2 i 2008. Nå advarer han Frank Løke

– Det har vært det råeste, tøffeste og morsomste jeg noensinne har vært med på, forteller 42-åringen.

Kort tid etter at han har reist 24 timer rundt jorden og kommet hjem fra en syv ukers lang ekspedisjon, kjenner han faktisk på behovet for å teste grensene sine enda mer.

«Action Frank» minnes det mest dramatiske øyeblikket under K2-ekspedisjonen:

Hans store idoler er eventyrerne Roald Amundsen og Fridtjof Nansen, som han vil prøve å leve opp i fotsporene til – eller overgå.

– Jeg er ikke ferdig ennå. Jeg har ikke nådd limiten min ennå, sier våghalsen Løke.

Hjemkomsten

Etter å ha vært borte i syv uker har han virkelig fått kjent på savnet etter barna og familien sin.

Store deler av Løke-familien var på plass på flyplassen for å ta imot eventyreren, deriblant Løkes lillesøster, Lise Løke (37), i tillegg til én av døtrene hans.

Det er ingen tvil om at familien er stolt over Løkes bragd.

– Jeg gleder meg veldig til å se han, vi er spente, fortalte Lise til Nettavisen før Løke var på plass og fortsatte:

– Jeg er egentlig litt sur på han, for at han valgte å dra på reisen. Men jeg er veldig glad for at han klarte det, sa den stolte lillesøsteren.

Men hun kom også med en liten innrømmelse: familien forsøkte nemlig å sette en stopper for ekspedisjonen. Men det var forgjeves og hun tror at det var desto mer pådriver for at «Action Frank» ville gjennomføre ekspedisjonen.

Les også: Frank Løke avslører dramatikk på vei til K2: – Dødsfall vil være vanskelig å unngå

22. juli ble Løke den tredje nordmannen til å bestige verdens nest høyeste fjell, etterfulgt av tre andre nordmenn, Kristin Harila, Håkon Åsvang og Anne Færøvig. I fjor sommer nådde Løke toppen av verdens høyeste fjell, Mount Everest.

Tidligere har eventyrer Cecilie Skog og Lars Nessa besteget K2. De nådde toppen 1. august 2008. På samme ekspedisjon døde Rolf Bae som ble tatt av et ras.

Tredje nordmann til å nå toppen

Klokken 01.09 til fredag 22. juli, bekreftet Frank Løkes pressekontakt, Torkjel Haabeth, at den kjente 42-åringen hadde nådd toppen av verdens nest høyeste fjell, K2 i Pakistan.

Ifølge Haabeth nådde Løke og sherpaen hans, Pemba Tashi, toppen av K2 klokken 00.37 norsk tid. Løke skal ifølge pressemeldingen ha vært førstemann på toppen av samtlige klatrere i år, etterfulgt av Kristin Harila, Håkon Åsvang og Anne Færøvig.

I pressemeldingen fra Haabeth stod det at Løke meldte om at det ikke var uten dramatikk at de kom seg ned over den beryktede «flaskehalsen» – som er der Rolf Bae mistet livet i 2008.

«Frank melder om at han var tre fingre fra å miste livet, hvor han hadde store problemer på isen etter flaskehalsen. Dette ble et teknisk knutepunkt der det skjedde mye rart», skriver Haabeth.

Angret et par ganger

Det var 23. juni at Løke reiste fra Norge til Pakistan for å ta fatt på ekspedisjonen mot K2. Fjellet ligger i Kashmir, på grensen mellom Pakistan og Kina, og er 8611 meter høyt.

Løke har delt hyppige oppdateringer med følgerne sine på Instagram, der han blant annet har hatt en direktesending på Instagram mens han og teamet befant seg på K2 Base Camp – der de tilpasset seg høyden og ventet på å fortsette.

Da kunne Løke fortelle at han hadde hatt litt mageproblemer på vei opp, og erkjente samtidig at han hadde angret litt.

Store deler av turen har foregått uten mobilsignal så Løkes pressekontakt - som han snakket med over en satellittelefon mellom slagene. Han har meldt via Løke at ferden mot toppen ikke har skjedd uten dramatikk.

– Det første som skjer er at en mann sklir utfor kanten, men treffer noen steiner og får stanset. Han blir stående blodig i sjokk nede på en avsats, mens noen av lagkameratene får hentet ham, fortalte Løke gjennom Haabeth tidligere i juli.

Samlet inn penger til god sak

Det var derimot ikke bare å bestige «verdens farligste fjell» som var målet til Løke. I en Instagram-video delte den tidligere håndballspilleren at han også har samlet inn hele 37.000 kroner til seks foreldreløse barn i Pakistan.

Pengene er samlet inn gjennom et maleri laget av kunstner, Hilde Arnesen. Hun malte et bilde av det livsfarlige fjellet som Løke tok med seg til toppen. Løkes følgere på Instagram har kunnet bydd på maleriet underveis og til slutt ble det solgt for den nevnte summen.

Det er derimot ikke første gang den tidligere håndballspilleren har lagt ut på et av de mest kjente fjelltoppene i verden. I fjor satte han kursen til Nepal for å realisere drømmen om å bestige verdens høyeste fjell, nemlig Mount Everest.

– Jeg er veldig lettet og glad på hans vegne. Jeg er kjempestolt av ham. Herregud, det er helt utrolig hva den mannen får til. Han får til det meste han går inn for. Jeg gleder meg til å vite at han er trygt nede, for han skal jo ned også, fortalte Løkes søster, Lise Løke til Nettavisen etter at hun hadde fått nyheten.