Gå til sidens hovedinnhold

– Hjææælp – vær så snill å slippe meg ut!

Artikkelen er over 4 år gammel

I tre dager satt en halvvoksen måkeunge innestengt i tomme kontorlokaler nederst i Museumsgata 3. Den var lett synlig gjennom vinduene. Måkemor og to søsken satt utenfor og ventet tålmodig på at noen skulle slippe den uheldige ut.

Først mandag i 13-tida ble måkeungen sluppet ut i friheten igjen.

Hvordan den halvvoksne, flygedyktige fiskemåken har kommet seg inn i de tomme kontorlokalene i 2. etasje over Lyshuset, er en gåte.

Men det er funnet duer i lokalene tidligere, så ett eller annet sted er det mulig å komme seg inn – men åpenbart ikke ut igjen.

Oppdaget måken ved en tilfeldighet

Det var Beate Samuelsen og datteren hennes som oppdaget den innestengte måken.

– Det var datteren min som fikk øye på den, da vi sto i lyskrysset ved Museumsgata for å hente pizza lørdag kveld i 20-20.30-tida. Da vi kjørte tilbake, var fortsatt måken bak vinduet. Da skjønte vi at den var innestengt. Jeg syntes synd på den. Den så så trist ut, forteller Beate Samuelsen.

Beate har vært utenfor bygningen flere ganger i helgen, og forsøkt å få tak i folk som kunne låse opp og slippe ungen ut. Det klarte hun ikke.

– Da kontaktet jeg Geir Eriksen, som er svært fugleinteressert. Han forsøkte også å få tak i folk som kunne slippe fuglen ut, men det var jammen ikke lett, sier Samuelsen.

Kunne ikke hjelpe

– Jeg kontaktet både politiet og vaktselskapet som passer på bygningen. De kunne dessverre ikke hjelpe, sier Geir Eriksen, som også var ved bygningen i Museumsgata flere ganger i helgen, for å se hvordan det gikk med fuglen.

Susanne Brekke, som jobber i Lyshuset under lokalene der måka var innestengt, forteller at måkefamilien har bodd på taket like over inngangen til butikken.

– Jeg fikk først vite om den innestengte måka mandag, da noen fortalte meg om det, sier Brekke.

Sterke familiebånd

Den innestengte måka er én av et søskenpar på tre. Da den ene ungen fikk seg et ufrivillig fangeopphold i de tomme kontorlokalene, viste måkene at de har en meget sterk familietilhørighet.

Måkemor lå på taket mindre enn en meter utenfor vinduene der ungen var stengt inne. Hun rikket seg ikke fra stedet på tre døgn, flyttet seg bare mellom vinduene, der ungen – forgjeves – prøvde å komme seg ut gang på gang.

Søsknene lå på bakken like utenfor døra til Lyshuset, og var høyst motvillige til å flytte på seg. Også de ventet på familiegjenforening.

– Det har bodd i alle fall to kull måker på taket den siste tida, og det er mange av dem. De har åpenbart lyst til å handle i ny og ne også, for jeg må jage dem bort fra inngangsdøra ganske ofte, sier Susanne Brekke med et smil.

Vidar ble redningen

Redningen kom i form av to menn som hadde nøkkel – Oddar Guvaag og Vidar Haugen. Guvaag Møbler leier hele Museumsgata 3 – minus Lyshuset, men bruker ikke de tomme kontorlokalene i 2. etasje.

– Måken sto i en krok da jeg kom inn. Jeg satte opp vinduet, men den fløy ikke ut. Så jeg loset den bort til vinduet, og hjalp den ut. Den var kjapp til å komme seg videre da den skjønte at den var fri, forteller Vidar Haugen.

– Vi har hatt fugler flere ganger i lokalene, og blir leie oss når det skjer. Vi er jo glade i dyr, og slipper dem ut med én gang vi oppdager dem. Men nå må vi lokalisere og tette hullet der fuglene kommer seg inn, før dette skjer igjen, sier Oddar Guvaag.

Kommentarer til denne saken