Tradisjonen tro, får Cesilie Gran Hammer og barna hvert år besøk av selveste nissen på julaften. Med skjegg og lue på, har familiemedlemmer sneket seg bort fra selskapet for å by de minste på en liten overraskelse.

Men nå som barna begynner å bli større, begynner familien å få et problem.

Barna har begynt å gjenkjenne familiemedlemmene bak skjegget og nisselua.

– Da bestefar var nisse sist, hadde de nok en mistanke til hvem det var, forteller hun.

Dro de nissen i skjegget?

He he, nei da. Men de kjente igjen både stemmen og øynene, forteller Cesilie, som viser til en nevø på ni år som vil trenge ekstra overbevisning i år.

– Han er i en alder hvor man tviler – da kan det være gøy om noen han ikke har kjennskap til stiller opp.

I år ser hun seg nemlig nødt til å tenke alternativt. Barna trenger en nisse som de ikke kjenner fra før. Risikoen for at familiemedlemmer blir avslørt er rett og slett for stor.

Derfor gjorde Cesilie som mange andre, og henvendte seg til Facebook-fellesskapet for hjelp.

Søker nisse i ti minutter på julaften

-Noen som tar på seg nisseoppdrag i ti minutter på Gjekstad på julaften kveld?, spurte hun i kjøp og salg-gruppa på Facebook.

Har du fått noen tilbakemeldinger så langt?

– Nei, det har ikke kommet noen reaksjoner så langt. Men jeg så at det var flere som søkte etter nisse til jul, svarer Cesilie.

Og med julaften rett rundt svingen, begynner nissejakten å haste.

– Vi har vurdert å høre med naboer. Men vi vet jo at de har familie som ikke er lokale, og at de kanskje ikke feirer hjemme. Da tenkte vi at vi heller burde legge ut et innlegg, så kan heller de som vil melde seg.

Men altså: Kun en uke før julaften er det fremdeles ingen som har meldt seg. Er det virkelig ingen som kan tenke seg å være julenisse for en barnefamilie i år?

Viktig med magi

Det er ingen hemmelighet at den fremmede mannen med skjegg og lue står de aller fleste barnehjerter nær. Og selv om barna på seks og ni nå begynner å bli store, skulle Cesilie så gjerne ønske at hun kunne holde ved den magiske myten i noen år til.

For meg dreier dette seg om å få julen til å handle om mer enn bare masse pakker. Det viktigste er magien, og at barna kan få tro på at finnes noe mer mellom himmel og jord, forklarer hun.

Hun viser til at julenisse-stillingen ikke har mange kriterier, utover at man er en person som ønsker å spre glede til jul.

– Det kan være en fordel at det er en mann, men det er absolutt ikke nødvendig.

Man har jo det bildet vi i Vesten har vokst opp med, av en mann i rødt tøy og hvitt skjegg. Men alt dette kommer med i nissekostymen, opplyser hun.

Noe av det viktigste er derimot at man kommer forberedt - for barna vil stille spørsmål. Da kan det være lurt å ha tenkt over svarene på forhånd. Hvor gjorde nissen av sleden, for eksempel?

Det kan være greit å ha en liten Rudolf-historie på lur, med tanke på at særlig eldstemann har begynt å bli mistenksom, humrer Cesilie.