– Jeg var redd for å gå ut og snakke med mennesker. Ville helst være hjemme hele tiden, sier hun. Jeg følte alt var farlig. Dyr var farlig. Mennesker som ikke så A4 ut var farlige, spesielt rusmisbrukere. Jeg var livredd og redd for det meste.

Det begynte å bli vanskelig for henne allerede i barneskolen og i ungdomstiden var hun nærmest gitt opp av hjelpeapparatet. Det ble piller som ble behandlingen for Marie.

Hun tok medisiner for å sove og på dagtid. Livet var absolutt ikke greit, men så skjedde det noe:

– Jeg ville prøve å gjøre som broren min som var veldig glad i naturen, nemlig å sove ute. Da jeg kom meg opp i hengekøya så følte jeg en trygghet. Det var ikke noe farlig rundt meg. Jeg fant en ro. Så oppdaget jeg at jeg kunne sove uten å bruke medisiner. Da hadde jeg det veldig godt og dette var det noe jeg ville fortsette med. Jeg følte meg trygg. Det har alltid vært viktig for meg, sier hun.

Marie fikk mersmak og hoppet på et turtilbud som Sandefjord Turistforening har i samarbeid med Sandefjord kommune. Det skulle vise seg at turgruppa ble et positivt vendepunkt i Maries liv:

-Jeg ville bare prøve selv om jeg egentlig ikke turte. Jeg var litt engstelig, men jeg skjønte raskt at det var jo ikke farlig. Vi gikk på tøffe turer og nå er det deilig å komme hjem å være skikkelig sliten. Det var en helt annen og ny opplevelse. Det ble en ny verden som bare åpnet seg, sier hun.

Jeg har fått et nytt liv

– Samholdet og det sosiale aspektet er veldig all right. Vi har det gøy, snakker sammen, går tur, tenner et bål og deler ting. Det er mennesker som forstår hvordan det er å ha det vanskelig.

Marie sier at hun har fått et nytt og bedre liv og hun har vært med på alle turene.

-Jeg har blitt avhengig, Ikke av piller, men av turene. Gruppa har gjort at jeg nå har halvert medisinbruken min. Det var en fantastisk opplevelse. Det takker jeg gruppa for, sier hun.

Hun forteller at hun ikke er redd for mennesker lenger.

– Nå kan jeg gå i butikken og snakke med hvem som helst alene. Det kunne jeg aldri gjort før. Nå har jeg fått et normalt liv og har det veldig bra.

– Uten turgruppa så hadde jeg gynget i et hjørne hjemme og vært helt utenfor, sier hun.

Bedre fysisk og psykisk helse

Leder for turgruppen Thore Borg fra Sandefjord Turistforening mener at Marie er et godt eksempel på hvordan aktivitet og sosiale møteplasser er med på å hjelpe både de som sliter og friske folk til en bedre fysisk og psykisk helse.

Forskningsrapporter viser at det å bruke friluftsliv som en form for medisin er vel dokumentert.

– Det har reddet livet mitt, sier Marie og smiler varmt.