Cassoulet er i utgangspunktet en leirgryte som man baker mat i ovnen med.

Fyldig innhold

Klassisk sørfransk cassoulet er laget med utvannede hvite bønner (bare dette tar ett til to døgn), vann/kraft, andelår, grove pølser og biter av svineribbe.

Dette blir bakt 3-4 timer i ovnen til kjøttet er kokt mørt, og bønnene har trukket opp en del av kraften med den deilige smaken fra grønnsakene og kjøttet. Innholdet får etter hvert en litt fyldig konsistens, nesten som en litt løs lapskaus.

Noen topper klassisk cassoulet med brødsmuler mot slutten av bakingen. Da får den et sprøtt lokk, omtrent som på fiskegratengen. Jeg har i stedet tatt av kyllingskinnet fra låret, sprøstekt det og lagt det på toppen som «sprøtt dryss».

Ferdig kokt

Vår cassoulet kvalifiserer nok bare så vidt til å hete det den gjør, i og med at jeg lager den i en kjele på plata. Men godt blir det uansett. Grunnen til at denne kan lages ferdig på 30 minutter, er at de hvite bønnene nå fås kjøpt ferdig kokt i små pakninger («Go Green»-produkter) i butikken.

Dessuten har jeg byttet ut de seige andelårene, pølsa og svineribben med kjøtt fra møre kyllinglår. Kyllingkraften jeg bruker er også tilgjengelig i veldig mange butikker. Så fyller jeg på med fire av de mest kjente grønnsakene, en klunk hvitvin og litt urter.

Før du vet ordet av det, er du godt over halvveis til noe som er sunt og veldig godt.

Slik gjør du det

Konsistensen på cassouleten skal bli som en litt tynn lapskaus. Her er mye kjøtt, bønner og grønnsaker, som med litt kraft blir jevnet litt av bønnene.

Trekk skinnet av lårene og sprøstek dette i en panne litt senere, mens cassouleten koker. Skjær kjøttet av beina, og del kjøttet opp i biter på 1-2 cm. Finn en kjele med litt bred bunn. Varm opp olivenoljen i kjelen, og stek kjøttet i 30 sekunder. Ha så på småløk, biter av stangselleri, hvitløk og gulrot. Salte litt fra begynnelsen.

Ha i vinen, kraften og de hvite bønnene (uten kraft). Laurbærbladet og timianen knyter jeg sammen til en bukett med litt hyssing, det gjør det lettere å få det ut av gryta etterpå. Dette punktet kan du bare droppe hvis du ikke gidder. Kok dette opp og skru ned varmen noe. La det putre 25 minutter til kjøttet og grønnsakene er møre.

Det er viktig å ikke røre i kjelen hele tiden, da går bønnene i oppløsning. Smak til med salt og grov pepper, og ha i en neve spinat på slutten. Rør rundt en gang, så er det klart. Kyllingskinnet kan du bryte opp i biter, salte godt og legge på toppen ved servering.