For noen år siden var all anden som ble servert på norske restauranter fra Frankrike. Nå er det knapt et fransk andebryst å oppdrive i Norge. Og det er ikke fordi den franske anden er utrydningstruet, men takket være den fantastiske norske anden som nå blir fostret opp i Vestfold og Telemark.

Del på Facebook

Mørere kjøtt

Dette produktet danser sin seiersdans gjennom både restauranter og velassorterte butikker om dagen. At produktet er ferskt, kan gjøre det til en ny favorittråvare også i private husholdninger.

Den norske anden er litt mindre og yngre enn den franske, noe som jevnt over gir et mørere kjøtt. Andebrystet har et mørkt rødt kjøtt med et tydelig lag hvitt fett oppå. Dette fettet er viktig for smaken og konsistensen, derfor skjærer vi det ikke vekk, men snitter det tett og dypt, og steker det til det er sprøtt som svor. Hvis fettet ikke blir nok stekt, vil brystet bli en trist og seig opplevelse.

Det smaksrike, møre kjøttet kler godt både søte og syrlige smaker. Her har jeg laget en god potetvariant med innslag av søtpotet, og stekt opp epler og løk som er kokt inn med litt portvin. Relativt enkelt og veldig godt!

Slik gjør du det

Sørg for at brystene og fettet er kjøleskapskaldt før du begynner. Da er fettet stivere, og dermed lettere å hanskes med. Andebrystene tørkes godt med litt papir. Ta av den lille fileten som henger på undersiden, den er bare i veien. (Stek den noen sekunder og spis den med litt salt underveis i arbeidet – kokkeprivilegium!)

Skjær ca. 5 millimeter ned i fettet med en skarp kniv. Du skal kun skjære til du ser kjøttet, ikke halvveis gjennom brystet. Skjær med 5 millimeter mellom snittene.

Start stekingen av brystet i en tørr, moderat varm stekepanne. Legg alltid fettet ned i pannen. Fettet løser seg sakte, men sikkert opp under stekingen, og vil etter hvert komme til syne i pannen i rause mengder. La brystet steke ca. 5-8 minutter (eller til fettet er helt sprøstekt) før du snur det i pannen. Salte og pepre brystet i pannen. Det er nå veldig viktig at du ikke har for høy varme i pannen, da svir fettet seg før brystet blir gjennomstekt.

Sett deretter hele pannen i ovnen på 130 grader (enten bare overvarme, eller varmluft), stadig med fettsiden opp, til kjernetemperaturen er ca. 58 grader. La brystet hvile ti minutter før du skjærer det opp i tynne skiver på tvers av muskelfibrene. Skjær gjerne i snittene du har laget i utgangspunktet. Det er godt med et salt dryss på det sprøstekte fettet før servering.

Eple og løk i portvin: I pannen ligger det nå en stekesjy med mye smak. Del opp løken i båter og eplene i biter. Varm opp pannen og ha i løken, la dette frese godt før du har på eplene. Hell på portvin og kok inn i to minutter til det tykner noe. Smak til med salt og pepper. Nå har du et tilbehør som er søtt og syrlig, og fungerer som en saus til retten.

Potet: Kok opp fløte med rosmarin, hvitløk og salt. Skrell poteter og søtpoteter, og skjær dem i tynne skiver. Legg bakepapir i bunnen av en liten ildfast form. Legg lagvis noen dråper fløteblanding, et lag poteter og søtpoteter, så fløteblanding igjen, og så videre opp til toppen av formen, der du avslutter med poteter. Bakes i ovnen på 180 grader i ca. 45 minutter. Skjæres opp etter bakingen eller serveres i formen.