Gå til sidens hovedinnhold

Nebbete fra lillebror

Artikkelen er over 9 år gammel

Klassiske druer fra Nord-Italia besøker Oslogryta.

Lammekjøtt, som bidrar med en del fett, er hovedingrediensen i ukas Oslo-vri på osso bucco. Risottoen er smaksatt med safran, som gir et lett floralt preg. I tillegg får vi vegetale smaker fra gulrot og selleri.

Lettere variant

Her må vinen ikke være for kraftig, men fortsatt ha god syre og noe tanniner. Leter vi i opprinnelsesområdet til osso bucco, blir en vin laget på Nebbiolo-druen et naturlig valg. En Barolo eller Barbaresco vil bli for kraftig og overkjøre smakene i retten. En lettere variant fra området Langhe er på sin plass.

Langhe er et bakkete område som ligger sørøst for Tanaro-elven i Piemonte. Området er kjent for sine trøfler, mens vinene ikke har oppnådd samme omdømme som storebrødrene Barolo og Barbaresco. Vinene fra Langhe har en noe lettere stil enn konkurrentenes, og de er ofte mye mer prisgunstige.

Ukas anbefaling

Ukas vin er fra regionens mest kvalitetsbevisste kooperativ. Druene kjøpes inn fra faste druedyrkere, og det stilles høye krav til dem – noe som ikke alltid er tilfellet med kooperativer.

Langhe Nebbiolo, Produttori del Barbaresco 2010 (best. nr. 4520801, kr 179,90, basisutvalg) har en elegant duft av fioler, tjære, lakris, bringebær og kirsebær. Smaken er slank og syrlig med tydelige tanniner. Vinen har god struktur og en saftig frukttone.

Vinens syre og tanniner fungerer fint med fettet og proteinene i maten. Vinen er elegant nok i stilen til å komplettere risottoen, samtidig som den ikke lar seg dominere av rettens rustikke karakter. Her har vi et prisgunstig valg til en rustikk, folkelig rett.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.