Gå til sidens hovedinnhold

Rimelig perfekt

Artikkelen er over 9 år gammel

Ukens vin har sin opprinnelse i støvellandets hæl, Puglia.

Lumaconipasta er ukens hovedingrediens. Denne suppleres av fyllet, som består av ricotta, pepper, spinat og parmesan. En smak av plommetomat avrunder det hele.

Del på Facebook

Må ha saftig rødt

Retten har et smaksrikt preg, men har likevel en friskt, lett stil. Det er særlig de friske råvarene som avrunder smaksbildet, og gir retten et lett preg. En middels fyldig hvitvin kan fungere, men retten kommer best til sin rett med en saftig rødvin.

Som så mange ganger før sverger jeg til opprinnelseslandet når det kommer til retter som dette. Italienerne har gjennom mange år perfeksjonert vinene sine til å fremheve sitt nasjonale kjøkken.

På Italias hæl finner vi et nokså stort område ved navn Puglia. Lengst sør i området utgjør halvøya Salento, med Adriaterhavet i øst og Basilicata i øst, et interessant vinområde. Druene som dyrkes her er ofte lokale varianter, og den mest kjente av dem er Primitivo. Man har lenge strides om hvorvidt dette er druens opprinnelsesområde, og om det faktisk er samme drue som de i USA kaller Zinfandel.

Ukas anbefaling

Senere undersøkelser tyder på at druen har sitt opphav i Kroatia, under navnet crljenak kastelanski, og at dette er samme druen som både Primitivo og Zinfandel. Druen kan gi viner med rustikk, rik stil og har potensial for høyt alkoholinnhold. Ukens anbefaling er derimot av den noe lettere og saftigere varianten.

Canaletto Primitivo 2007 (1375401 kr 101,90 Basisutvalg) er laget av produsenten Casa Girelli. Vinen har en lukt av røde bær, krydder, fat, plomme og lakris. Smaken er til tross for sine 14,5 % alkohol relativt lett i stilen. Tanninene er bløte, syren er god og vinen har en saftig bærpreget frukt med et litt rustikt krydderpreg i avslutningen, noe som gir den karakter.

Vinen er ikke av den komplekse sorten, men er sammen med den ukompliserte retten en god match. Pastaen, med fedmefullt og krydret fyll, pareres godt av vinens rustikke karakter. Den saftige frukttonen er i tillegg en god kompanjong til den friske tomaten.

Dette er hverdagspasta med ny vri, ledsaget av en prisgunstig hverdagsvin.

Kommentarer til denne saken