Gå til sidens hovedinnhold

Smaksbomben er servert

Artikkelen er over 9 år gammel

Dette er et smaksinferno fullt av pepper.

Pastasalater har en tendens til å dukke opp som et nødrim på mange menyer nå som vi nærmer oss den varme årstiden.

Del på Facebook

Sprek servering

Selv på mange av de smått suspekte spanske tapasmenyene rundt omkring finner vi «Pastasalat med skinke». Ofte er dette synonymt med ihjelkokt pasta, blandet med en krembasert dressing, boksmais og paprika. Ja, også den kokte skinka, da.

Dagens variant tar pastasalaten til nye høyder, håper jeg. Her har jeg brukt en veldig bra tørket pasta som utgangspunkt, utnyttet dens form ved å fylle den med et smaksinferno av en blanding, og servert dem med spreke tomater, pinjekjerner og grovt revet parmesan.

Peprer løs

Lumaconipastaens form minner om et stort, hult sneglehus. Så en fin vri på denne lumaconien er å utnytte formen ved å fylle tomrommet med et smaksrikt fyll laget av uforskammede mengder grovt, svart pepper, spinat og den myke italienske osten Ricotta.

Pepperens sterke, underfundige smak blir totalt forandret av varmebehandlingen den får i smøret. Den sterke smaken av pepper blir i stor grad borte, og en harmonisk, aromatisk og nøttaktig smak trer fram. Dette er grunnen til et denne mengden pepper kan tillates i en oppskrift. Hvis du har tenkt å ta en snarvei i oppskriften, så gjør det for all del ikke på dette punktet.

Slik gjør du det

Kok lumaconien som anvist på pakken. Den er viktig at det er rikelig med vann i kjelen, slik at ikke pastaen klapper sammen og blir flat. Hell av vannet, og ha litt olivenolje på. Da kleber de seg ikke sammen. Når de er lune kan du begynne å fylle de med pepper og ricottafyllet.

Fyll:

Fres spinaten i smør og hvitløk i 10 sekunder. Press ut litt av vannet og kutt den opp grovt med en kniv.

Start deretter med 2 ss smør og en ss grov, nymalt svart pepper i en panne. Sett dette på varmen og stek pepperen i smøret til det er godt bruset sammen. Trekk pannen til side og tilsett ricotta osten, den hakkede spinaten, salt og sitronsaft. Bland dette sammen til en røre som du har i en sprøytepose. Det blir lettest sånn. Har du ikke sprøytepose, får du tak i det i de fleste dagligvarebutikker.

Fyll alle lumaconiene opp til de er fulle og legg de på toppen av tomatene.

Resten:

Plommetomatene snitter du et lite kryss i toppen på. Deretter dypper du de i kokende vann i ca. 15 sekunder. Løft de opp og over i isvann. Skallet på disse kan du nå med letthet dra av. Skjær tomatene i tykke skiver på cirka en centimeter. Legg de i bunnen på tallerken. Finhakk sjalottløken og dryss den over tomtene. Salt tomatskivene godt, og hell på litt balsamicoeddik. Pinjekjernene ristes i tørr panne å drysses over lumaconien, sammen med noen blader basilikum.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.