Her i Norge har vi virkelig fått dilla på italienske rødviner de senere årene, og Italia er nå rødvinsland nummer én på polet.

Hvitvinene fra støvellandet må dog enn så lenge avfinne seg med å ligge bak de tyske og franske.

Mens hvitviner fra de sørlige delene av Italia ofte kan virke litt plumpe og ufriske, sørger det kjøligere klimaet lenger nord for mer friskhet i vinene. En typisk eksponent i så måte er soave.

Distriktet Soave er nabo med det mer kjente rødvinsdistriktet Valpolicella, og de ligger begge i fylket Veneto, omtrent midtveis mellom Verona og Gardasjøen.

Dette er viner fra de tre beste produsentene av soave:

  • Anselmi San Vincenzo 2010 (134,90). Anselmis standard soave med duft av blomster, mandler og fersken. Pent fyldig og frisk vin med fin syre, god lengde og tørr og lett bitter avslutning. Basisutvalg 4073401.
  • Pieropan Soave Classico 2009 (154,90). Ren og frisk soave med duft av blomster og mandler. Elegant vin med fin syre og frisk avslutning. Bestillingsutvalg 3194001. Finnes i Stokke.
  • Coffele Soave Classico Ca Visco 2010 (178,-). Blek strågul på farge. Dufter av gule epler med hint av fersken og blomster. Middels til god fylde med passe balanserende syre. Lang mineralsk ettersmak og hint av mandler og bitterhet i avslutningen. Bestillingsutvalg 4539601. Finnes i Tønsberg.