I Norge har vi tradisjon for å drikke øl og akevitt til pinnekjøtt. Det betyr ikke at det ikke går an å prøve noe annet. Vi nordmenn drikker mer og mer vin hvert år, så hvorfor ikke prøve vin til pinnekjøttet også?

Egner seg best

Pinnekjøtt er salt, smaksrikt, mektig og utrolig godt. Kålrabistappe og sjy hører med. Siden pinnekjøtt er såpass salt, er rødvin ikke det beste valget. Tanninene i rødvin vil reagere med saltet, og resultatet vil bli en bitter, ubehagelig smak.

Altså må vi gå for en hvitvin. Viner laget av druen Riesling er aller best egnet. Riesling har alltid høy, frisk syre som evner å rense opp etter fettet i pinnekjøttet. Vi får også fylde nok til å harmonere med kjøttets smaksrikdom. I tillegg har Riesling som oftest et par gram restsødme, noe som går utrolig fint sammen med rettens salte karakter.

Riesling regnes som en av verdens aller beste druer og dyrkes i dag i store deler av verden. Men de aller beste vinene av Riesling kommer fra Tyskland, Østerrike og det franske vinområdet Alsace.

Kvalitet fra Fleith

Denne ukens anbefaling er en knallgod Riesling Steinweg 2009 (varenr. 5222001, kr 152, basiskategori 3) fra kvalitetsprodusenten Vincent Fleith. Familien Fleith holder til i landsbyen Ingersheim, midt i hjertet av vindistriktet Alsace, der de lager vin fra 9 hektar vinmarker. Vinene er fremstilt etter biodynamiske prinsipper og sertifisert gjennom den verdensomspennende organisasjonen Demeter.

Biodynamisk ideologi bygger på antroposofen Rudolf Steiners tanker om et bærekraftig landbruk, og skiller seg fra økologisk landbruk ved å følge en astronomisk kalender. Om de biodynamiske prinsippene ikke er viktige for deg, kan du uansett nyte den praktfulle vinen! Riesling Steinweg 2009 har alt som skal til for å gjøre pinnekjøttmiddagen til en suksess. Frisk, fruktig duft, sylskarp syre som balanseres av et par gram sukker, konsentrert smak og god lengde. Har du lyst, har du lov – ha en hvit jul i år!