Det kan lyde litt vel dristig, men det er de lokale vinbøndene i Alsace selv som påstår dette. En strofe fra en melodi, eller en bestemt duft, kan for de fleste av oss vekke minner om tidligere opplevelser. Ordet Alsace får meg til å tenke på sol, sommer og lunsj i det grønne, med vin laget av en av områdets syv edle druetyper. Alsace er fortryllende «vinbyer» med bindingsverkshus og storkereder. Alsace er høydepunkter i europeisk kultur i en sjarmerende blanding av fransk og tysk. Alsace er hyggelige mennesker og god mat: choucroute, coq au riesling, baekoffa, froskelår, foie gras, kugelkopf… og verdens beste lunsj-viner.
Vi ser fram imot sommer og dermed sesongen for utelunsjer. Her er noen gode eksempler på vin fra Alsace som du kan ta med i kjølebagen.


Gentil Hugel 2009 (124,90). En gammel traver som stadig holder et høyt nivå. Dette er Hugels enkleste vin, en blanding av flere druesorter. Spiller på det fruktige, aromatiske og friske. Lime, modne epler og noe tropiske frukter. Fin mineralsk undertone. Fruktig, men tørr og passe stram smak. En herlig allrounder av en matvin. Basisutvalg 3453301.

Trimbach Riesling 2009 (149,90). En basisvin som aldri slutter å imponere, og er igjen et av de aller beste kjøpene i basisutvalget. Dufter av mineraler, sitrus og blomster. Knusktørr med deilig syre og balansert fin frukt. 88801.
Berg Crémant d'Alsace Blanc de Noir Réserve Particulière Brut (132,-). 100 % pinot noir. Frisk, ren og eplepreget alsacevin med overtoner av bær og blomster på duft. Pent fyldig, syrlig og kraftig vin med merkbare bobler, god lengde og eplepreget avslutning. Ypperlig som aperitiff, god til laks og kylling. Basisutvalg 8020801.

Tom Karlsen