Julen 2019 var Mathilde nybakt tobarnsmor og nyutdannet siviløkonom. I flere år hadde «Hjem til jul»-arrangementet til Sandefjords Næringsforening vært en førjulstradisjon for Mathilde og venninnene hennes.

Der møtes utflyttede fjordinger og lokale bedrifter for å gi et innblikk i næringslivet i Sandefjord. Målet er å lokke utflytterne tilbake til byen.

Men det var ikke før i 2019 Mathilde faktisk var ute etter en jobb i hjembyen. Da skulle hun ta med seg mann og barn og flytte fra Oslo til Sandefjord.

– Jeg ramla inn halvannen time forsinket i full ammetåke. Jeg hadde ordnet og styrt masse for å få det til – for «Hjem til jul» skulle jeg få med meg, forteller 31-åringen.

LES OGSÅ: Da både drømmehuset og drømmejobben dukket opp i Sandefjord, var ikke Mathilde (30) sen med å flytte tilbake til hjembyen: – Nå blir vi her!

En kopp kaffe ble veien inn til ny jobb

Og hadde det ikke vært for at Mathilde dukket opp, hadde hun mest sannsynlig ikke sikret seg en kaffe med Helene Berg Allum i kjølvannet av arrangementet.

Selv om Helene var fast bestemt på at Berg Allum ikke skulle ha noen uten særlig erfaring, gikk hun med på å ta en kaffe med Mathilde for å bli litt bedre kjent. Baktanken var at Helene kunne tipse andre bedrifter om Mathilde.

Men 31-åringen hadde andre planer. Etter å ha hørt Helene pitche Berg Allum noen år tidligere under «Hjem til jul», var hun ikke i tvil om at dette var en bedrift som passet for henne.

– Jeg vet hva jeg kan oppnå hvis jeg får til en prat, men det lyser ikke gjennom på CV-en min, sier Mathilde.

Og det tok ikke lang tid før Helene lot seg overbevise om at Mathilde var den rette kandidaten.

– Hadde vi ikke møttes da hadde vi aldri hatt Mathilde, for vi skulle ikke ha noen med så lite erfaring. Etter en kaffekopp fikk hun et case som hun «nailet», forteller Helene.

Siden har ikke Helene angret ett sekund på at hun ga 31-åringen en sjanse.

– Mathilde har vært en drøm å få med på laget. Hun lærer fort, tar ansvar og har et markedshode og en evne til å lede prosjekter som gjør at kundene elsker henne, sier Helene.

LES OGSÅ: Utvider og flytter bedriften til sentrum – Mathilde (30) og Audun (38) fikk drømmejobben

– Et ansvar å vise fram mulighetene i Sandefjord

Gjennom egen stand og en pitch på ett minutt får bedriftene muligheten til å presentere seg.

Helene mener at bedriftene i byen har et ansvar for å vise fram de karrièremulighetene som finnes i Sandefjord. I tillegg får bedriftene muligheten til å bli kjent med nye jobbsøkere og kandidater.

– Kom ned å møt alle de flotte folkene. Kandidatene blir servert på sølvfat. Invester tid til å rekruttere kloke hoder, enten man trenger dem nå eller ikke. Alle som har rekruttert før vet hva det koster, så de tre timene der er gull verdt, sier Helene.


Selv har hun ansatt to andre ansatte i tillegg til Mathilde som følge av «Hjem til jul». Helene oppfordrer de som er nysgjerrige på jobbmarkedet i Sandefjord til å ta turen.

– Selv om man bor i Oslo og tenker at man aldri skal tilbake – kom å se, så blir man kanskje overrasket, sier hun.

Mathilde foreslår at man kan gjøre det til en førjulstradisjon med vennegjengen.

– Jeg synes det har vært så hyggelig å være med de tidligere årene, og man kommer i skikkelig feriemodus. Det er gøy å få muligheten til å se hvilke bedrifter som finnes, sier hun.

LES OGSÅ: Går sammen for å skape en god opplevelse i sentrum på nyttårsaften: – Vi håper det blir et fyrverkeri alle snakker om

Pir4 22. desember

Årets «Hjem til jul» skal arrangeres 22. desember på Pir4. Markedsansvarlig i Sandefjord Næringsforening, Hanne Marie Pedersen, er glad for å høre at arrangementet har ført til vellykkede ansettelser.

– Det er som musikk i våre ører. Det er jo akkurat det vi ønsker å oppnå, sier Hanne Marie.

Hun kan fortelle at det har vært bra trøkk blant bedriftene så langt med ca. 20 påmeldte. Hanne Marie er glad for å se at arrangementet har etablert seg i løpet av så mange år, og sier at det er plass til enda flere.

– De bedriftene som ikke er blant de aller største – det er hvert fall de som trenger å være der.

Markedssjefen forventer mellom 100–150 deltakere, og håper på å se mange utflyttede fjordinger. Dersom man ønsker å ta turen må man melde seg på arrangementet via hjemmesiden til Tenk Sandefjord.

Ved å vise bredden i næringslivet håper Hanne Marie at det er noen som velger å returnere hjem til Sandefjord igjen.

– Gjør det til en del av julefeiringa, så blir bonusen at man kanskje får en ny jobb til jul, sier Hanne Marie.

LES OGSÅ: Benedicte er på jakt etter «stjerne»-kandidater til Sandefjords egen Walk of Fame – kjenner du noen som fortjener heder og ære?