Matsentralen Vestfold og Telemark så dagens lys i januar 2019. Med andre ord har sentralen kun vært operativ i ett år, men mange har fått hjelp i løpet av den korte tiden. Det siste året har store mengder mat blitt omfordelt til personer som trenger det, og ifølge Thorgeir Nybo, sandefjording og daglig leder for sentralen, har størsteparten av omfordelingen skjedd i Sandefjord.
– Vi fikk inn 300 tonn matvarer i fjor. Av dette ble 84 tonn, fordelt på 166.380 måltider, gitt ut til trengende sandefjordinger. Åtte ulike organisasjoner (se faktaboksen, journ.anm.) sørget for å dele ut maten videre, sier han.
Til sammenligning ble det omfordelt 124.140 måltider i Tønsberg i fjor, av sju organisasjoner. I Larvik, hvor sentralen holder til, ble derimot kun 22.472 måltider fasiten. Der var det fire organisasjoner som hentet og delte ut maten videre.
– Ikke alle vet om denne sentralen. Vi jobber fortsatt med å gjøre den kjent, forteller Nybo, som legger til at de gjerne tar imot nye samarbeidspartnere.
Kortere hentevei
I fjor var det 41 foreninger og organisasjoner som omfordelte mat fra sentralen, hvorav åtte fra Sandefjord. Kristen Besøkstjeneste, som holder til i Stokke, var den organisasjonen som hentet og delte ut desidert mest mat av disse. 41.568 tonn mat ble gitt bort videre til trengende takket være dem.
– Ved å ha en slik matsentral i Larvik, slipper vi å kjøre til Oslo for å hente mat to ganger i uka. Det betyr mye for oss, men dette tilbudet betyr enda mer for dem som trenger hjelp, forteller Jan Martin Øvland, som driver Kristen Besøkstjeneste sammen med kona Tove.
Han vil samtidig rette en stor takk til matsentralens daglige leder, Thorgeir Nybo, som han mener gjør en flott innsats:
– Thorgeir fortjener skryt! Han gjør en veldig god jobb, lyder det fra Øvland.
Kristen Besøkstjeneste har også noen matleverandører. Totalt sett leverte de ut rundt 60 tonn mat i fjor, fordelt på cirka 100.000 måltider.
– De fleste ble delt ut rett til brukerne. Men det var også noen som hentet mat hos oss og delte ut videre til sin omgangskrets, opplyser Øvland, som for øvrig var en av initiativtakerne til matsentralen.
Håper på Grans-avtale
Nå er et nytt år i gang, og både Nybo og Øvland er i full gang med å hjelpe andre med som trenger hjelp med mat. I den forbindelse nevner førstnevnte at han håper å få på plass en avtale med blant andre Ringnes og Grans i år. Ettersom Stortinget vil vedta særavgiftsfritak for varer som leveres vederlagsfritt til mottaker for utdeling på veldedig grunnlag, åpner det kanskje noen nye «dører» for sentralen. Fritaket omfatter sjokolade- og sukkervareavgift, avgift på alkoholfrie drikkevarer mv., avgift på sukker og avgifter på drikkevareemballasje, og dette trådde i kraft 1. desember i fjor.
– Det kastes veldig mye brus. Vi håper det kan endres, og jeg har bedt om et møte med Grans. Jeg er også i dialog med Ringnes. Så vi håper vi får til en avtale med dem, forteller Nybo.
Ellers jobber han videre med å gjøre sentralen mer kjent, både for bedrifter som vil bidra med mat, og for organisasjoner som vil motta mat.
– Behovet for denne sentralen er der. Det er ikke vi som har skapt dette behovet. Jeg er ganske sikker på at vi kommer til å dele ut like mye, om ikke mer mat, i år som i fjor, sier Nybo, før han fortsetter:
– Dette tilbudet har virket nærmest fra dag én, og det betyr mye for dem som får hjelp. Takket være denne sentralen får de variert mat, og mat med god kvalitet.
Kommentarer til denne saken