Men noen grupper klarer ikke la være å dra det nasjonale kortet …

Av

Koronaepidemien har for en kort stund ført til at de politiske partiene har funnet tiltak som man kan forenes om for å bremse utbredelsen av viruset, og heldigvis har de mest ekstreme forslag til unntakslover blitt stoppet. Men uansett opplever vi, i hvert fall kortvarig, at vi også kan samarbeide bredt og bra om politiske virkemidler når det trengs.

DEL

MeningerMen noen grupper klarer ikke å la være å dra det nasjonale kortet, selv i en situasjon der det er åpenbart at internasjonalt samarbeid vil bli veldig viktig og avgjørende for hvor omfattende og langvarig denne pandemien blir.

Vi ser det særlig rundt på sosiale medier, der både ganske ekstreme politiske standpunkter, mistenksomhet og konspirasjonsteorier spres. Som et ganske moderat eksempel la Carl I. Hagen ut følgende melding på sosiale medier for noen dager siden: «Plutselig forstår de ellers døve politikere at det er viktig å ta hensyn til nordmenn før utlendinger, samt å beskytte vårt eget land og ivareta våre egne innbyggeres interesser.»

Vi har klart å få inn smitten selv

Altså. Det er ikke utlendinger som har dratt smitten inn i landet. Det har vi klart helt selv, særlig via skiturismen til de østerrikske alper. Det er ikke utlendinger som har spredd smitten rundt i landet, det har vi klart helt selv. Det er ikke utlendingers skyld om Norge ikke har en god nok pandemiberedskap. Det er det politikere som har sittet i regjering de seneste årene, som må ta ansvar for.

Heldigvis har det flyttet mange utlendinger til Norge etter hvert, og bosatt seg, utdannet seg og tatt seg arbeid i noen av de viktigst bransjene vi har. Vi ser nå at mange yrker der det er mange ansatte med innvandrerbakgrunn, har blitt de aller viktigste når det gjelder å holde de grunnleggende funksjonene i samfunnet i gang.

Ikke innvandrere som går amok i butikkhyllene

I dag ser vi at høyt prioriterte områder som blant annet renhold, renovasjon, kollektivtransport, dagligvarehandel, apotekdrift og helsevesenet er områder med høy representasjon av innvandrere og nordmenn med innvandrerbakgrunn. Og det er ikke innvandrerne som nekter å dra hjem fra hyttene sine eller som går amok og hamstrer matvarer. Det er det nok det breie lag av nordmenn generelt som driver med.

Hvis man globalt tenker at alle land skal lukke dørene og at vi bare skal tenke på oss selv, vil situasjonen kunne bli langt verre, også for oss. For eksempel er Norge helt avhengig av at utlendinger produserer det vi trenger av medisinsk utstyr og medisiner i tiden framover. Og jeg håper virkelig de vil stå på. Trenden i Europa har dessverre gått i retning av å beskytte seg selv, og dermed har det blitt Kina, som nå har kontroll på sin pandemi, som har levert mye medisinsk nødhjelp til Italia.

Ikke pisk opp stemningen!

Situasjonen vi opplever i dag, kan brukes til å piske opp stemningen mellom folkegrupper, til å kreve stengte grenser og autoritære virkemidler. Ingenting av dette har noe med bekjempelse av pandemien å gjøre, det vil tvert imot gjøre ting verre. Lytt til helsemyndighetene. Vær nøye med din egen atferd. Det er det som skal til. Dette går bra om vi samarbeider, nasjonalt og

internasjonalt. Det at de aller fleste i Norge, både politikere og befolkningen for øvrig, samarbeider så godt om de viktigste tingene, gir godt håp for framtida og gir mulighet for å bygge breie allianser.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags