Gå til sidens hovedinnhold

Sandefjord – nessekongenes boltreplass

Artikkelen er over 3 år gammel

Nessekongene hadde sin storhetstid på 1700-tallet og er udødliggjort av Knut Hamsun i flere av hans romaner.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

De eide både hus og grunn i fiskevær og andre steder langs kysten der de utøvet uinnskrenket makt over alle som kom til stedet eller bodde der. Han bestemte alt og ingen hadde noen muligheter til å si han imot.

Så fikk vi heldigvis 1814 med grunnloven og med den kommuneloven i 1837 som banet vei for et lokalt demokrati som kunne stå imot nessekongenes makt. Opphevelsen av adelsskapet var også frigjørende for småfolk i vårt land. Etterhvert fikk vi både bygningslov, lov om ekspropriasjon og friluftslov som skulle gi de folkevalgte redskapskasse til å ivareta interessene til fellesskapet. Men alt var avhengig av at de folkevalgte var villige til å bruke denne makten til fordel for de som ikke hadde store eiendommer og kapital til å få sine interesser gjennom.

I Sandefjord har disse Nessekongene, uansett om de holder til på Yxney eller Ranvik gode tider. Her blir de ikke forstyrret av brysomme politikere som har som oppgave å ivareta den vanlige manns interesser, men kan ture fram som de vil ved å stenge stier, adkomstveier, sette opp porter og nekte barn å leke på deres eiendom dersom de organiserer seg i grupper i form av barnehage! Det er bare i Sandefjord du slipper unna med dette og kan stå på førstesiden i lokalavisen å arrogant avvise et forslag fra byens rådmann med at «det blir det ikke noe av». Det blir til og med støttet av flertallet av politikerne.

Hva skal Sandefjord Turistforening drive med i en kommune der en stor grunneier mener at hele deres 150 årige virksomhet med organisert friluftsliv har vært ulovlig?

Sandefjord trenger nå politikere som er villig til å ta vanlige folks parti og bringe politikken i kommunen fram til vår tid.

ANDRE MENINGER:

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.