(Tønsbergs Blad)

Sjølivet er en av Vestfolds fremste kvaliteter. Natur, sol, sommer, bading, fiske, lystseilas, livskvaliet. Kysten vår er et eldorado, et paradis, et unikt område for rekreasjon. Skjærgården er Vestfolds parallell til Nordmarka. Men akkurat som trikot-kledde 40-årskriser med birken i blikket forsurer marka, kaster ansvarsløse scooter-folk skygger over skjærgården. Politiet i flere norske sommerbyer er bekymret. Med god grunn.

Selv er jeg på sjøen 80-90 dager i året. Jeg ser at både ferdigheter og holdninger varierer. Som en venn sier: Det finnes båtfolk, og det finnes folk i båt.

Vannscootere brukes på en helt annen måte. Herjing er den beste beskrivelsen.

LES OGSÅ: Hoksrud: Vannscootere og fritidsbåter må sidestilles 

LES OGSÅ: Fire tatt for ulovlig vannscooterkjøring 

I fjor sommer ble jeg passert av en 50 fots flybridgebåt i 14-15 knop en båtlengde fra rekka. Ved rattet satt far med dyre solbriller og stivt blikk fremover, ved siden av satt mor i rosa bikini, mens vinden lekte med håret hennes. I hekkbølgene hoppet tenåringen med vann-scooteren, synkront med saltoen til kaffekoppen min.

Jeg har ennå til gode å se tre 24 fots daycruisere kjøre i ring på samme sted i to timer, mens de hopper i hverandres hekkbølger.

Jan Erik Hvidsten

LES OGSÅ: De som leker seg med vannscootere kan ikke reglene, og gir fullstendig blaffen både i andre mennesker og i miljøet

LES OGSÅ: Du er bare irritert, Rune B. Hansen!

Forrigedagen tømte jeg familieskuta etter sommerens seilas. Mens jeg holdt på, ble det sjøsatt flere vannscootere på rampa i båthavna vår. Jeg har aldri før sett en båt gå i plan innimellom bryggene.

Nei, en moderne vannscooter lager kanskje ikke mer lyd enn en planende båt, hvis du kjører dem ved siden av hverandre i 25 knop. Men jeg har ennå til gode å se tre 24 fots daycruisere kjøre i ring på samme sted i to timer, mens de hopper i hverandres hekkbølger.

LES OGSÅ: Gamle faktaopplysninger skaper myter om vannscootere

Som båtbruker prøver jeg å nyte tilværelsen. Jeg elsker å være på sjøen. Det hender nok at jeg banner over en ommøblert cockpit når en romslig cabincruiser har passert i halvplan. Men den passerer og blir borte. Dessuten tar de fleste båtfolk hensyn til hverandre.

Vannscootere BRUKES ikke som båter. Herjing er den beste beskrivelsen. Vannscooter-førere kjører som tullinger og utgjør en betydelig fare for andre. I tillegg samles gjerne flere scootere til felles lek. Den samlede støyen er ekstrem.

Sommerens største bløff står deler av båtbransjen for, samt et politisk parti på sedvanlig stemmejakt.

Selv tror jeg regjeringen gleder flest av sine velgere ved å senke det planlagte høringsforslaget på ordentlig dypt vann.

Jan Erik Hvidsten