Gå til sidens hovedinnhold

Vi behøver ikke utvikle byen vår på bekostning av dem som allerede bor der

Artikkelen er over 2 år gammel

Vi trenger ikke en åtte etasjers boligblokk på Carlsen-kvartalet

Det er en glede å registrere at Oslo-familien Lorange (SB 22/11) velger å flytte til Sandefjord når de vil bort fra «det hektiske livet i hovedstaden». Vi ønsker dem og andre som har lyst til å flytte hit, hjertelig velkommen til byen. For vi trenger flere som dem, som ønsker gress under føttene, rent saltvann mellom tærne og føle nærheten til fjorden som ga stedet sitt navn og gjorde byens utvikling mulig.

Ikke minst trenger byen unge mennesker som vil være med på å utvikle byen videre. Og vi som bor her i dag, må bidra til at byen blir slik at også morgendagens unge familier har lyst til å bo her og drive sin virksomhet her.

LES SAKEN HER: – Fellesskapet taper om Carlsenkvartalet nedbygges

I dag pågår det bygging av nye boligblokker for fullt ved sjøfronten langs Kilgata, inntil høyblokka ved Kilen. Det er sikkert riktig, som det heter i annonsen, at det er «attraktive leiligheter» som har utsikt over fjorden. Men vi skal ikke glemme at det er noen som bor bak disse høyblokkene ved bryggekanten.

Det er de som har overtatt og holder i hevd små trehus fra 1800- og 1900-tallet i Kamfjord, Grønli og Bjerggata-området, hvor sjøfolk, håndverkere og deres familier etablerte sine boliger tett ved havna.

De var ikke opptatt av utsikten, men de bygde sine hus der det var mest naturlig for dem. Boligene er i bruk den dag i dag og utgjør et verdifullt, verneverdig kulturlandskap av lokal, regional og nasjonal betydning.

"Vårt anliggende i Bjerggata og Omegn Vellag er å bidra til at den mulige neste del av utbyggingen av bryggeområdet, det såkalte Carlsenkvartalet, blir det politikerne har bestemt: «Et nytt bryggemiljø som forvaltes til fellesskapets beste».

Nei, vi lever ikke i et museum. Verden forandrer seg, og Sandefjord med den. Vi lever i et bysamfunn i forandring, med næringsliv og boliger, i tillegg til samlingsplasser som kommunens folkevalgte har bestemt skal være til fellesskapets beste. Men vi behøver ikke utvikle byen vår på bekostning av dem som allerede bor der.

Vårt anliggende i Bjerggata og Omegn Vellag er å bidra til at den mulige neste del av utbyggingen av bryggeområdet, det såkalte Carlsenkvartalet, blir det politikerne har bestemt: «Et nytt bryggemiljø som forvaltes til fellesskapets beste». Det var skrevet av rådmannen i 2009 og var en del av formannskapets beslutning (FS 129/09).

LES OGSÅ: Slik blir det på Brygga når Carlsenkvartalet er ferdig

Vi mener at formannskapets beslutning fortsatt må være gjeldende, slik at de nåværende planene om blant annet en åtte etasjers høyblokk i en privat utbygging på Carlsenkvartalet må omgjøres. Vi minner igjen om at dette er kommunalt bryggeområde, hvor kommunens intensjon med blant annet å legge om veien var å «utvikle et nytt bryggemiljø ... som må forvaltes til fellesskapets beste.» Vi som bor i nabolaget, må kunne ha tillit til at det er nettopp det som vil skje.

Jeg har skrevet det tidligere og gjentar det gjerne, vi trenger ikke en åtte etasjers boligblokk på Carlsen-kvartalet.

ANDRE MENINGER:

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.