Gratulerer med dagen!

1. mai - Per Jørgensen har sendt en hilsen i anledning dagen. Bildet er fra 1.mai-markeringen på Torvet 2017.

1. mai - Per Jørgensen har sendt en hilsen i anledning dagen. Bildet er fra 1.mai-markeringen på Torvet 2017.

Av

Rødt i Sandefjord vil gratulere fagbevegelsen med dagen 1. mai.

DEL

MeningerGjennom mer enn hundre år med kamp for arbeidsfolks rettigheter og lønnsvilkår har fagbevegelsen mer enn noen annen kraft  bidratt til en relativ likhet i det norske samfunnet.

Gjennom at arbeidsfolk har slått seg sammen, kjempet for tariffavtaler, valgt sine tillitsvalgte og krevd innflytelse på arbeidsplassene, har norsk arbeidsliv utviklet seg til å bli det kanskje best organiserte og effektive arbeidslivet i verden. Kjennetegnet ved høy kompetanse, god organisasjon og stor evne til å omstille seg ved teknologiske endringer og nye utfordringer.

I de land i verden der det har utviklet seg gode levekår for arbeidsfolk, ser vi at fagbevegelsen har vært sterk og utslagsgivende for denne utviklingen. Men kampen mot fagbevegelsene har i mange land vært sterk i de senere årene, noe som har medført svekkelse av organisasjonsgraden mange steder.

I USA har fagbevegelsen nærmest blitt knust, og resultatet er at industriarbeiderne har fått vesentlig forverrede levekår og svekkede rettigheter, og klasseskillene har eksplodert.

Og lignende utvikling ser vi også mange steder i Europa, der en rasering av tidligere gode arbeidsplasser innen mange yrker fører til at folk jobber på minstelønner og knapt overlever selv med full jobb. Kombinasjonen av lav organiseringsgrad og liberalisering av økonomien og hardhendt konkurranseutsetting er gift i kampen for et samfunn med relativ likhet.

Solidaritet folk imellom, gjennom at vi organiserer oss, og står sammen om å ivareta hverandres rettigheter, vil være avgjørende for å stå imot de kreftene som ønsker å trekke det norske samfunnet i retning av større klasseskiller og som ønsker å svekke våre rettigheter i arbeidslivet.

Vi ønsker ikke å se at bedrifter som Amazon, som eies av verdens rikeste person, som tjener sine penger på grov utnyttelse av underbetalte arbeidere, og som bekjemper de ansattes rett til å organisere seg, skal sette standarden for utviklingen av framtidens arbeidsliv.

Utfordringene i dag og årene som kommer vil være store for oss som ønsker å kjempe for å bygge ned klasseskillene, og kjempe for at Norge skal være et land med størst mulig likhet. Rødt vil støtte opp under arbeidet med å bygge en sterk og uavhengig fagbevegelse for norske arbeidsfolk også i framtiden. Gratulerer med dagen!

ANDRE MENINGER:

Nei Cathrine Andersen – du tar feil – festekontrakten med H. Carlsen utgår ikke i 2051 

Blir byene smartere hvis vi kobler dem til internett? 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags