Det er på tide å tenke nytt

VINN-VINN: I en tid med sterkere press mot kommuneøkonomien, og målet er at flest mulig eldre bor hjemme lengst mulig, kan kollektive boløsninger bli en vinn-vinn situasjon både for samfunnet og den enkelte eldre. Illustrasjonsfoto

VINN-VINN: I en tid med sterkere press mot kommuneøkonomien, og målet er at flest mulig eldre bor hjemme lengst mulig, kan kollektive boløsninger bli en vinn-vinn situasjon både for samfunnet og den enkelte eldre. Illustrasjonsfoto

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Kollektive boløsninger bli en vinn-vinn situasjon både for samfunnet og den enkelte eldre.

DEL

MeningerAt livet endrer seg kan være en utfordring for både unge og gamle. For mange kan slutten på arbeidslivet og en ny tilværelse som pensjonist være en utfordrende overgang.

Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten kan fortelle at de vanligste problemene ved denne overgangen er lett og moderat depresjon, ofte som følge av ensomhet.

Mange forteller at de isolerer seg i tunge perioder fordi de ikke vil plage sine omgivelser eller fordi de ikke orker å treffe andre når de ikke kan svare at de har det bra.

I en uformell undersøkelse Aftenposten foretok for et par år siden kom det fram at over 60 prosent av de 14.000 eldre som svarte kunne tenke seg å bo i kollektiv med andre eldre.

Flere forskere har også pekt på denne ideen om kollektive boformer for eldre, der man har sin egen private bolig i tillegg til fellesrom, som en svært god modell som både representerer fellesskap med andre og praktiske fordeler i hverdagen.

Erfaringene fra de få tilbudene på dette feltet som finnes i Norge er svært gode, med storfornøyde beboere.

Eldrerådet i Sandefjord har forøvrig uttalt at det burde vurderes og utredes en tilsvarende modell (Arendal-modellen) med sikte på å imøtekomme det reelle og økende behovet for slike boformer for eldre.

I en tid der kommunene opplever stadig sterkere press mot kommuneøkonomien, og målet er at flest mulig eldre bor hjemme lengst mulig, kan kollektive boløsninger bli en vinn-vinn situasjon både for samfunnet og den enkelte eldre.

En storsatsing på slike boløsninger for eldre ville også frigjort mange boliger som nå bebos, for yngre generasjoner.

Julefeiringen som står foran oss representerer glede og fellesskap for mange, mens den for andre betyr ensomhet. La oss som samfunn tenke nytt rundt boformer og måter å dyrke fellesskapet på!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags