Betal via bank

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Den siste tiden har vi sett flere eksempler på at useriøse håndverkere er på ferde i vårt distrikt. Å kreve betaling via bank kan hjelpe deg til å finne de seriøse aktørene.
Hver vår kommer et stort antall utenlandske håndverkere til Norge for å tilby svarte tjenester, slik som steinlegging, asfaltering eller takvask. En del av disse personene er knyttet opp til kriminelle miljø og flere forbrukere har opplevd aggressive og truende håndverkere som har gjort en dårlig jobb. Dette har vi sett flere eksempler på både i Grenland og i Vestfold den siste tiden.
Som kjøper er du medansvarlig for tjenesteleverandørs eventuelle skatteunndragelse selv om du ikke visste at personen kom til å unndra skatt, trygdeavgift eller merverdiavgift. Du kan bli stilt til ansvar selv om du med de beste hensikter har bedt om kvittering for arbeidet. Det som avgjør er om du betaler for tjenesten med kontanter. Ved å bruke banken unngår du dette medansvaret.
Ansvaret omfatter alt fra kjøp av håndverkertjenester og bilreparasjoner til rengjøring og barnepass. Bestemmelsen gjelder også kjøp av varer i kombinasjon med tjenester. Dette kan for eksempel være bilreparasjoner, der ytelsen ofte også inkluderer en viss andel materialer eller utstyrsdeler.
Beløpsgrensen på 10.000 kroner gjelder ikke bare ved enkeltkjøp, men også samlet over tid dersom det kan ansees som en og samme tjeneste. Det er derfor ikke mulig å stykke opp fakturaen slik at hver faktura faller inn under beløpsgrensen. Lovbestemmelsen gjelder også for faste, løpende tjenester, slik som for eksempel rengjøring eller barnepass. Har du en person som rengjør huset ditt ukentlig for noen hundrelapper, bør du altså sørge for å betale vedkommende via bank.
Å kjøpe eller tilby tjenester svart er ikke lov i Norge. Hvis det kan bevises at kjøper bevisst har medvirket til unndragelse av skatter og avgifter, kan kjøper også straffes for medvirkning til svart arbeid. I verste fall kan du bli dømt til fengsel for overtredelse av straffebestemmelser i likningsloven, merverdiavgiftsloven og straffeloven.
Som kjøper er det ikke alltid så enkelt å vite om man har med en seriøs aktør å gjøre eller ikke. Dersom håndverkeren eller biloppretteren nekter å motta betaling via bank, bør du se deg om etter en mer seriøs aktør.
Cecilie Solum,
seksjonssjef for bransje- og avgiftskontroll, Skatt sør

Artikkeltags