Plutselig borte i Jåberggrenda også

Artikkelen er over 9 år gammel
DEL

INNSPILL

Per Sten Bjerkseth, Jåberggrenda

Sandefjord Blads oppslag sist fredag og Kari Thorbjørnsens leserinnlegg på lørdag viser at det skjer ting i naturen nå som vi ikke kan forklare. Dette er bekymringsfullt.
I hele høst og fram til jul hadde vi mer enn 30 gråspurv og pilfinker som vi matet jevnlig flere ganger om dagen, i tillegg til en del kjøttmeis og blåmeis. Vi matet med gammelt brød vi kjøpte, med meiseboller og solsikkefrø.

Den 2. juledag skjedde noe dramatisk – og temmelig skremmende: Fuglene satt i busker og tujaer i grålysningen og ventet tålmodig på dagens første mat. Det var bare 8–9 kuldegrader, altså veldig lite sammenlignet med de nesten 30 kuldegradene de overlevde i begynnelsen av januar 2010.
Som vanlig kastet de seg glade over fuglematen som ble lagt ut denne morgenen. Etter noen få timer skulle vi ha en kaffepause i hjemmet, og jeg sa da til kona mi Sissel at: «Så rart – det er ikke en eneste fugl her; da må spurvehauken ha vært på besøk og skremt dem akkurat».

Og etter haukebesøkene – som noen ganger var vellykket for hauken sin del – var småfuglene borte kanskje i 15–20 minutter, før trangen til mat førte dem tilbake til fuglehuset.
Men, småfuglene «våre» kom aldri tilbake denne dagen. De ble borte, og har vært borte siden. Alle forsvant på én og samme formiddag.
Det var skremmende stille ute … og er det fortsatt. Spørsmålet om «hvorfor» gnager i oss ennå.

Hadde det vært sult, en vanlig sykdom, eller kanskje utslitthet etter lang tid med kulde: Da ville ikke alle blitt borte samtidig. Da ville det garantert vært enkelte individer som hadde overlevd mye lenger.
Og hvis det var en «sterk leder» i fugleflokken som ønsket at de skulle flytte et annet sted: Da ville ikke alle fire fugleartene blitt borte på samme tid.

Teoriene kan være mange: Kornnek som kanskje har vært beiset med giftig beis for ikke å mugne under lagring? Kan det ha vært brukt dioksinforgiftet matfett i meisebollene eller til-og-med i brødet; (jf. giftskandalen i Nederland/Tyskland sist uke)? Andre årsaker?

Jeg regner med at alle disse småfuglene «våre» er døde, og at de ikke har lidd en enkel død. Den høye løssnøen vi hadde på denne tiden kan være forklaringen på at verken Kari Thorbjørnsen eller vi har sett tegn til døde fugler. Men, denne snøen skal nok smelte en gang, og da kan det hende det dukker opp døde fugl. De må vi da prøve å få obdusert og analysert, slik at folk og myndigheter kan vite mer om hvorfor ting skjer. – Dette kan jo kanskje være livsviktig også for oss mennesker, og ikke bare for våre fjærkledte venner.

Det ville være veldig naturlig hvis Mattilsynet nå kom på banen i forbindelse med all den mystiske fugledøden vi ser rundt omkring. Selv om det ikke er funnet døde fugler i omegnen ennå er det andre ting Mattilsynet burde begynne å analysere, mens «produktene» (kornnek, meiseboller, brød etc.) fortsatt finnes rundt hos fugleelskere. – Og så dukker nok døde fugl opp når snøen begynner å smelte.

Artikkeltags