«Sykkelsti» – nok en gang

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Jeg leser at noen av våre lokale politikere har vært på befaring for å vurdere en søknad vedrørende bruk av motorkjøretøy på deler av en «gang- og sykkelsti».
De aller fleste lesere av Sandefjords bla’ slurpet nok som vanlig i seg sin kaffe, leste ferdig og bladde videre. Ja, for hva er vel galt med en slik benevnelse – «gang- og sykkelsti»? Jo, det er ingen ting som heter det, i alle fall ikke i trafikken. Stier finner vi i «skauen». I trafikken har vi veier, eller helt korrekt i henhold til veitrafikkloven – veier. Det betyr at på denne gang- og sykkelvei, i likhet med alle andre gang- og sykkelveier, gjelder trafikkreglene, i motsetning til stier inne i skogen.
På denne gang- og sykkelvei gjelder regler som for eksempel at denne veien ikke kan brukes enn andre kjørende enn syklende, og at de syklende må holde til høyre. Har man tillatelse til å kjøre til eiendommen, skiltet med et underskilt, har man for eksempel ikke lov til å stanse på denne veien. Dette betyr altså at denne veien er laget for trafikk, og ikke lek, noe helt klart en sti er mye bedre egnet for. Så kanskje denne ordbruken er noe mer viktig enn at det muligens er en av mine kjepphester. For hvordan tenker vi, eller hvordan tenker små barn på hvordan man skal bruke en gang- og sykkelvei når vi hele tiden hører at det er en sti?
Stikkord – falsk trygghet. Og hvordan tenker politikere fra plan- og utbygningsutvalget når man reiser ut for å befare en «sykkelsti»? Folk flest kommer sikkert fremdeles til å snakke om «sykkelstier». Uansett syntes jeg at politikere, fagfolk og ikke minst pressen, burde være korrekte og omtale denne delen av vårt trafikksystem som hva det er, nemlig en gang- og sykkelvei. God tur!
Erik Werge Bøyesen

Artikkeltags